Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αυθαίρετα: δεν προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων.

"Δεν προβλέπεται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων καθότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους". Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μαρκόπουλου για το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκόπουλος είχε αναφέρει στα ερωτησή του τα ακόλουθα:
"Με το Νόμο 4030 του 2011 προβλέπονται ρυθμίσεις σχετικά με καταβολή προστίμων, καθώς και με τον τρόπο υπολογισμού τους, που στοχεύουν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε και από τη ΝΔ το περασμένο Σεπτέμβριο με δεδομένο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων, με την παράλληλη είσπραξη απαραίτητων για το κράτος εσόδων. Πρακτικά όμως, οι ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου καθιστούν αδύνατη την τακτοποίηση αυθαιρέτων από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών (μόνο 10% έχει προσέλθει) και συνεπώς και την είσπραξη εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Η δε οικονομική κατάσταση έχει χειροτερεύσει από τη ψήφιση του νόμου και ως εκ τούτου δυσχεραίνεται περαιτέρω η δυνατότητα των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα τους.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1.Με δεδομένο ότι το κράτος έχει ανάγκη την διευθέτηση των σχετικών εκκρεμοτήτων για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, γιατί δεν υιοθετείται μία έκπτωση στις εφάπαξ πληρωμές (30-40%) ή εναλλακτικά μία αύξηση των δόσεων από 36 σε 60, προκειμένου να προσέλθουν για ρύθμιση οι ιδιοκτήτες και να εισπράξει το κράτος;
2.Πέραν του ότι στον υπολογισμό της τιμής ζώνης συνυπολογίζονται κλιμακοστάσια, σπίτια σκύλων και πάσης φύσης βοηθητικοί χώροι, καθορίζοντας ένα πλαστά υψηλότατο μέγεθος επιφάνειας, οι τιμές ανά τετραγωνικό που έχουν καθοριστεί είναι και αυτές αποτρεπτικές στο να προβεί κάποιος για ρύθμιση. Γιατί δεν γίνεται ένας εξορθολογισμός τόσο των τετραγωνικών που υπολογίζονται, όσο και της υπολογιζόμενης τιμής;"

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα ο υπουργός ανέφερε ότι "Οι διατάξεις του Ν. 4014/2011, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους από τον Ν. 4030/2011 ("Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών"), αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου και τον τρόπο της καταβολής του, είναι σαφής και έχουν γενική εφαρμογή. Για την κατοικία έχουμε ήδη αυξήσει τους μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 30 σε 36. Δεν προβλέπεται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων καθότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Επιπρόσθετα, για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου, έχουμε ήδη προβλέψει έκπτωση της τάξης του 20%."

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα ο κ. Σηφουνάκης σημείωσε ότι "η ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν έγινε με οριζόντιο τρόπο - ως προς τον υπολογισμό των προστίμων. Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε μια αντικειμενική πραγματικότητα, λαμβάνουμε υπόψη πολλά κριτήρια όπως το κοινωνικό (π.χ. πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία), το οικονομικό (π.χ. την τιμή ζώνης του τετραγωνικού), το είδος, αλλά και την έκταση της ίδιας της αυθαιρεσίας". Πηγή www.buildnet.gr