Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα απαιτεί αύξηση 25% των αντικειμενικών αξιών.


Μέτρο - σοκ για την κτηματαγορά, διατάσσει η τρόικα με έγγραφο που παρέδωσε την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροικάνοι ζήτησαν αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2012.

Το μέτρο αυτό αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά κι έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον κλάδο. Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν για το κράτος είναι ελάχιστα όταν αυτά προέρχονται από μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, αυτές έχουν μειωθεί 80%-90%. Οπότε, ο λόγος που γίνεται τώρα η αναπροσαρμογή είναι γιατί πήγε καλά το... χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να περιμένει περί τα 2 δισ. ευρώ έσοδα το 2011, ποσό που μπορεί να αυξηθεί κατά 500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για το 2012 από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Να θυμίσουμε ότι οι τιμές παρέμεναν παγωμένες από το 2007 εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά.

Η αύξησή τους θα προκαλέσει έκρηξη σε τουλάχιστον 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία. Από το φόρο μεταβίβασης μέχρι τα τέλη για τους δήμους. Πηγή www.ered.gr