Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Στο στόχαστρο η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με χιλιάδες καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.



ΤO σχέδιο για την «τακτοποίηση» των εκκρεμοτήτων με τις χιλιάδες καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου εξετάζει εκ νέου το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση για τα καταπατημένα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση για κάθε έτος κατοχής πριν από τον Δεκέμβριο του 2011.

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ειδικά οι πολίτες που έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις πληρώνοντας στο κράτος το σχετικό τίμημα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.
H κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο συμφωνίας με την τρόικα.
Στο ισχύον μνημόνιο οικονομικής πολιτικής, όπου αναφέρεται ο κατάλογος των δημοσιονομικών μέτρων που θα λαμβάνονταν το 2011, περιλαμβάνεται η προαναγγελία της ρύθμισης για τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, ένα από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο αυτόν είναι και η παροχή κινήτρων «για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης».
Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού διευκρινίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις «θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1.500 εκατομμυρίων ευρώ από το 2011 ως το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι από το σύνολο των 97.029 δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων είναι καταπατημένα τα 89.288, συνολικής έκτασης 3.255.000 στρεμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μόλις 7.741, συνολικής έκτασης περίπου 245.000 στρεμμάτων, είναι ελεύθερα και αξιοποιούνται από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή μιας καταπατημένης έκτασης στη ρύθμιση και τη νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατοχής με εξαγορά είναι η καταπάτηση να έχει γίνει τουλάχιστον πριν από 25 χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κλπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τιμήματα εξαγοράς θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα των αντικειμενικών αξιών για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία.
Σύμφωνα με σχέδιο που εξετάζεται, όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου οικοδομές τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι, θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις πληρώνοντας στο κράτος τίμημα που θα καθορισθεί με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως και 30%.

Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγεγραμμένο ή μη (με ή χωρίς κτίσματα), το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, θα δικαιούται να ζητήσει, από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, την εξαγορά αυτού, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από την έναρξη του νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2012 τουλάχιστον για 25 έτη, που συμπληρώνονται στις 31-12-2011 και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του νόμου.
Εκτός των ρυθμίσεων προβλέπεται να τεθούν οι δασικές εκτάσεις, οι εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες από τη νομοθεσία ή τις διεθνείς συμβάσεις περιοχές, στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση. Πηγή www.express.gr