Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι Έλληνες αγοράζουν σαλέ στην Ελβετία.

Κι όμως, ακόμα υπάρχουν ελληνικά κεφάλαια που επενδύονται σε ακίνητα του εξωτερικού, με σαφή προτίμηση στα ελβετικά σάλε, τα πολυτελή διαμερίσματα του Μονακό, του Λονδίνου, της Ιταλίας αλλά και σε επαγγελματικά ακίνητα της Γερμανίας ή παραθεριστικές κατοικίεςτης Κύπρου, την ίδια στιγμή που η κτηματαγορά στην Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων πενήντα ετών.Τουλάχιστον το 15% αυτών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στρέφεται στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως όπου υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς διαπιστώνει η Εβελίνα Τζελέπη, υπεύθυνη στο μεσιτικό γραφείο Orient, με εξειδίκευση σε κτηματικές συναλλαγές διεθνών σχέσεων.
To φορολογικό σύστημα, το οποίο αποτρέπει τους Ελληνες να επενδύσουν στον τόπο τους την ίδια στιγμή αποτελεί ελκυστικό παράγοντα για να αποκτήσουν όσοι διαθέτουν ακόμα μετρητά οποιοδήποτε ακίνητο σε χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς όπως είναι η Ελβετία, n Αγγλία, το Μονακό το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και -τελευταία- τα Βαλκάνια
Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι το φορολογικό σύστημα έχει αλλάξει 14 φορές μέσα σε δύο χρόνια, αναφέρουν μεσίτες που επιμένουν ότι το ασταθές περιβάλλον είναι η κυριότερη αιτία που "παγώνει" n εγχώρια κτηματαγορά - πολύ περισσότερο
και από την έλλειψη μετρητών.
Σε μία ημέρα.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων Ελλάδος FIABCI και πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Κύπρου, Νικόλας Λεμονάρης αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα ότι κάποιος που αποκτά κατοικία στη Βρετανία μέχρι το ποσό των 200.000 ευρώ δεν πληρώνει μεταβιβαστικά τέλη, ενώ για ακριβότερες των 500.000 ευρώ κατοικίες τα έξοδα που καλείται να πληρώσει ο αγοραστής δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, τη στιγμή που στη χώρα μας φτάνουν τα 125.000 ευρώ! Επιπλέον, η διαδικασία μεταβίβασης μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις μία ημέρα, που σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Οι Ελληνες ενημερώνονται όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσουν ακίνητα στο εξωτερικό και πραγματικά έχουν εντοπίσει διάφορα "παραθυράκια":

Στην Κύπρο: Ολοένα περισσότεροι αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους δίνει η κυπριακή νομοθεσία να ιδρύσουν με ελάχιστο κόστος της τάξης των 1.500 ευρώ, μία ατομική εταιρία, η οποία μάλιστα δεν απαιτείται να έχει κανένα άλλο αντικείμενο δραστηριότητας και μπορεί να λειτουργεί έχοντας απλά και μόνο στην κατοχή της ένα και μόνο ακίνητο. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην κυπριακή αγορά, για την οποία θα φορολογηθούν εταιρικά με το ποσοστό του 10% και όχι με 30% που θά φορολογούνταν εάν αποκτούσαν περιουσιακό στοιχείο ως φυσικά πρόσωπα.

Εξίσου εύκολη είναι η διαδικασία μεταβίβασης της εταιρίας, εφόσον επιθυμήσει κάποιος να πουλήσει το ακίνητο που απέκτησε στην Κύπρο, υποστηρίζει ο N. Λεμονάρης.

Στην Ελβετία: Κάτι ανάλογο ισχύει και στην Ελβετία, όπου μεσιτικά γραφεία της εγχώριας αγοράς που τηρούν εχεμύθεια όσον αφορά τους πελάτες τους διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα σαλέ στις Αλπεις αλλά και για πολυτελείς κατοικίες σε πιο δημοφιλείς πόλεις όπως Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη και Λουκέρνη.

Τελευταία, μάλιστα, διακρίνουν έντονο ενδιαφέρον για το Τσουγκ, ένα από τα 26 καντόνια της ελβετικής γης που αρκετοί χαρακτηρίζουν ως τον φορολογικό παράδεισο όσων διαθέτουν ακίνητη περιουσία. Απότ η στιγμή που εξασφαλίζουν την
πρόσβασή τους με κάποιο μεσίτη της εμπιστοσύνης τους ανοίγουν έναν λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας και αμέσως πολιτογραφούνται πολίτες της χώρας σχολιάζει η Ε.Τζελέπη.

Η ίδια διαβεβαιώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα στο εξωτερικό, ξεχωρίζοντας από την πλευρά της την προτίμηση που δείχνουν τελευταία οι Ελληνες όχι μόνο για κατοικίες αλλά και για επαγγελματικά ακίνητα ακόμη και στα Βαλκάνια και την Κύπρο.

Στο Λονδίνο: Υψηλόβαθμο στέλεχος μεσιτικού γραφείου στη βρετανική πρωτεύουσα, με εξειδίκευση στα ακίνητα του κεντρικού Λονδίνου, παρατηρεί ότι νεότερη είναι η τάση να επενδύονται μικρότερα κεφάλαια στη λονδρέζικη κτηματαγόρά:"Παλαιότερα, η ζήτηση για ακίνητα ξεκινούσε από τα 500.000 ευρώ και άνω, σε αντίθεση με την τάση των τελευταίων μηνών, όπου έρχονται πελάτες από την Ελλάδα και μας αναθέτουν να βρούμε για λογαριασμό τους ακίνητα μικρότερης αξίας που ξεκινούν ακόμη και από τα 100.000 ευρώ".

Συμφέρει και το Μονακό

To αυξημένο ενδιαφέρον για τις δυνατότητες που έχουν ως προς την τοποθέτηση κεφαλαίων τους σε ακίνητη περιουσία του εξωτερικού επιβεβαιώνει και ο Παναγιώτης Φαρμάκης διευθυντής πωλήσεων στο υποκατάστημα της Sotheby's International Realty στην Ελλάδα. Προσδιορίζει το ενδιαφέρον σε δημοφιλείς πόλεις του εξωτερικού όπως Λονδίνο, Ζυρίχη,-πόλεις της Γερμανίας της Ιταλίας και του Μονακό, για να συμπληρώσει ότι οι αγορές πραγματοποιούνται κυρίως από,αυτούς που διαθέτουν εμπειρία στην αγορά ακινήτων στο εξωτερικό. To αγοραστικό ενδιαφέρον, συμπληρώνει ο ίδιος εστιάζεται σε διαχρονικά γνωστές περιοχές όπου τα ακίνητα διατηρούν την αξία τους καθώς και σε κοσμοπολίτικες περιοχές.

Χρειαζόμαστε επειγόντως σταθερό κλίμα, λένε σι μεσίτες

Aν και δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το ύψος των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί σε ακίνητα του εξωτερικού, αφού κάθε χώρα κρατά εχεμύθεια ως προς τους πελάτες της, αυτά υπολογίζονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Αντιμέτωποι με την απόλυτη απαξίωση της εγχώριας κτηματαγοράς, οι μεσίτες επιμένουν ότι η μόνη λύση που θα τη βγάλει από το τέλμα είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού κλίματος. Συγκεκριμένα: υποστηρίζουν ότι απαιτείται άμεσα να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το θέμα της διπλής φορολόγησης για τους αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα ελληνικά ακίνητα. Πηγή www.buildnet.gr