Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πουλάνε ακίνητα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.



"Οι κάτοχοι ακινήτων σήμερα, αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρμετρους φόρους. Για εκείνους που αδυνατούν να πραγματοποιήσουν την αποπληρωμή, η πώληση των ακινήτων τους είναι μονόδρομος." Αυτό σημειώνει η Ομοσπονδία Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, στη δημόσια διαβούλευση του Π.Δ. για τις χρήσεις γης.

Οι αλλεπάλληλοι φόροι που τσακίζουν την αγορά και την κατοχή ακινήτων αναφέρει η Ομοσπονδία είναι οι ακόλουθοι:
-Φόρος μεταβίβασης 10%
-ΕΤΑΚ του 2009
-ΦΑΠ του 2010, 2011 και 2012
-Ετήσιο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, ετών 2011 και 2012
-Επαγγελματική περαίωση για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ
-Πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων
-Εισφορά αλληλεγγύης

Όσοι, συνεπώς κατέχουν ακίνητα, δυσκολεύονται ακόμα και να τα συντηρήσουν, πολύ περισσότερο τους είναι αδύνατο πλέον να πληρώσουν τόσους φόρους, τονίζει η Ομοσπονδία ενώ όσοι θα επιθυμούσαν να αγοράσουν εμποδίζονται από το φορολογικό τσουνάμι που τους περιμένει.

"Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς, μείωση των φορολογικών συντελεστών, περιμάζεμα, και εκλογίκευση της φορολογίας στα ακίνητα. Αντί λοιπόν να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για σταθεροποίηση και ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων όπου θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθεί ο τζίρος σε όλους όσους εμπλέκονται με τα ακίνητα, αντιθέτως ακούμε συνεχώς ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι στα ακίνητα" αναφέρει.

Πηγή www.buildnet.gr