Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τον επόμενο μήνα οι διαγωνισμοί για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.



Τον επόμενο μήνα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε όλες τις περιοχές της χώρας που εκκρεμούν, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο διεθνές επενδυτικό φόρουμ για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε συνολικά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για διευκόλυνση των επενδύσεων, κάνοντας ειδικότερα αναφορά στους δασικούς χάρτες, την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο και την ειδική υπηρεσία αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κ.α. και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη των στόχων του 2020 για τις ΑΠΕ.
Για το χρηματοδοτικό μηχανισμό των ανανεώσιμων πηγών, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και τόνισε ότι οι επενδυτές χρειάζονται σταθερό περιβάλλλον και σιγουριά ότι οι εγγυημένες τιμές αγοράς της ενέργειας θα πληρωθούν. «Γι’ αυτό, τόνισε, θα κάνουμε τις απαιτούμενες κινήσεις» .
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε εξάλλου ειδικότερη αναφορά:

-Στο πρόγραμμα «Ήλιος» για το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων για την εξεύρεση των απαιτούμενων εκτάσεων και υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δικτύων.


-Στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει είσοδο στρατηγικού επενδυτή, πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, είσοδο ιδιωτών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


-Στις έρευνες για πετρέλαιο, οι οποίες όπως είπε, θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας και ισχυρό όπλο για την ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ανακαλυφθεί σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό.


-Στα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων και νερού για τα οποία προγραμματίζονται επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. Ευρώ.

Στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας, χαρακτήρισε τη δεκαετία συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ ως μια δεκαετία χαμένη από πλευράς μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης «και αυτό πληρώνουμε σήμερα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του PSI, λέγοντας πως φαίνεται να έχουμε θετικά μηνύματα από το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και για τη μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, κάτω από 90%, το 2020 εφόσον ολοκληρωθεί το PSI και προχωρήσουν αποκρατικοποιήσεις, υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και υψηλότερη ανάπτυξη.
Τόνισε ακόμη ότι ενώ δεν υπάρχει επί της ουσίας συναλλαγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα (δηλαδή κίνδυνος εξόδου απο το ευρώ), έως ότου υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει αβεβαιότητα.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε, τέλος, ότι ενώ υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2020 για λόγους που συνδέονται με τους περιορισμούς των δικτύων μεταφοράς, την αρνητική οικονομική συγκυρία, τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση των επενδύσεων, τις δυσκολίες αδειοδότησης, κ.α. Βασικότερο εμπόδιο είναι όμως η οικονομικη κρίση και οι επιπτώσεις της στη χρηματοδότηση.
www.kathimerini.gr