Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δάνεια με το σταγονόμετρο.


Το «κούρεμα» θα πιέσει κεφαλαιακά τις τράπεζες και κατ΄ επέκταση αυτό θα έχει επίπτωση στη χορήγηση δανείων.
Η επόμενη μέρα φέρνει αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και χρηματοδότηση μόνο όσων είναι αποδεδειγμένης φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας.
Το «κούρεμα» θα πιέσει κεφαλαιακά τις τράπεζες και κατ΄ επέκταση αυτό θα έχει επίπτωση στη χορήγηση δανείων. Μέχρι οι τράπεζες να ανακτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές θα είναι καθοριστικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, και του ΕΣΠΑ, για την εξασφάλιση κεφαλαίων που θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για τα νοικοκυριά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Οι δανειολήπτες που καθυστερούν τις πληρωμές για διάστημα άνω των 90 ημερών, ή έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, θα αποκλειστούν επί μακρόν από τον τραπεζικό δανεισμό. Πρόσβαση στο δανεισμό εφεξής θα έχουν μόνο όσοι πληρούν τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Στο ερώτημα αν θα αυξηθούν τα επιτόκια, τα τραπεζικά στελέχη απαντούν πως: ήδη έχουν αυξηθεί τα spread των επιτοκίων στα νέα δάνεια. Τα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια, αφού δεν αλλάξουν οι δανειακές συμβάσεις (στην περίπτωση που έχουμε αναχρηματοδότηση, ρύθμιση κλπ) δεν επηρεάζονται.
Πηγή www.imerisia.gr