Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η ΠΟΜΙΔΑ για το σχέδιο ΠΔ 'Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης'.


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) καταγγέλλει την προσπάθεια εκμηδένισης της αξίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της εκτός σχεδίου γης, που προωθείται από διάφορα κέντρα συμφερόντων με ποικίλα κατά καιρούς μέσα και μεθοδεύσεις, πάντοτε όμως με περιβαλλοντικό περιτύλιγμα:

Δεν προωθούνται έγκαιρα οι διαδικασίες ένταξης γης σε σχέδια πόλεων, αλλά αντίθετα συνεχώς περιορίζεται η γη που διαθέτει νόμιμη οικοδομησιμότητα.
Δυσχεραίνεται και επιβαρύνεται διαρκώς η διαδικασία και το κόστος της νόμιμης εντός σχεδίου δόμησης με την απίστευτη πολυνομία, μια πραγματική νομοθετική «κινούμενη άμμο», συνεχή θέσπιση αυστηρότερων προϋποθέσεων, γραφειοκρατία, διαφθορά, σωρεία φόρων, εισφορών, αμοιβών κλπ., ώστε ο πολίτης εξωθείται τελικά στην αυθαίρετη δόμηση για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.
Καταργείται σταδιακά, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, το δικαίωμα της νόμιμης εκτός σχεδίου δόμησης:
1. με τα νέα χωροταξικά σχέδια που προβλέπουν τεράστιες και δυσεύρετες αρτιότητες,

2. με τις δημευτικές ρυθμίσεις περί βιοποικιλότητας, για τις περιοχές NATURA,

3. με τους δασικούς χάρτες που «βλέπουν» τα πάντα ως «δάσος» βασιζόμενοι σε αεροφωτογραφίες 65 και πλέον ετών και

4. με τα πιστοποιητικά περί «υψηλής παραγωγικότητας».

Σήμερα επιχειρείται να δοθεί η χαριστική βολή με το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», στο άρθρο 14, παρ. Α, 9 του οποίου αναφέρεται ότι η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επιτρέπεται μόνον για κατοικία του απασχολούμενου με την κύρια εκμετάλλευση της γης. Δηλαδή, η εκτός σχεδίου δόμηση καταργείται για οποιονδήποτε έχει άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο εκτός εάν ο ίδιος είναι αγρότης και καλλιεργεί το ίδιο αυτό ακίνητο.


Έτσι πραγματική αξία θα έχει πλέον μόνον η εκτός σχεδίου γη των πολιτικά ισχυρών, που θα μπορούν να την εντάσσουν στις μελλοντικές επεκτάσεις των πολεοδομικών σχεδίων, ενώ η γη των υπολοίπων θα αξίζει λιγότερο και από ένα κομμάτι ψωμί. Εξάλλου ο περιορισμός της εξοχικής κατοικίας μόνον εντός πολύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων εκτάσεως άνω των 150 στρεμμάτων, που προβλέπεται από το Νόμο 4002/2011, εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνον των πολύ μεγάλων τουριστικών συγκροτημάτων, τους οποίους εξυπηρετεί η απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης, ώστε να αγοράζουν τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που τους ενδιαφέρουν σε εξευτελιστικές τιμές. Επίσης εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα), οι οποίοι επίσης θα μπορούν να αγοράζουν εκτάσεις σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω του ότι δε θα είναι πλέον οικοδομήσιμες.


Η τραγική ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα που το ΥΠΕΚΑ απεργάζεται ρυθμίσεις οι οποίες καθιστούν την αξία της εκτός σχεδίου ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας απόλυτα μηδενική, ένα άλλο Υπουργείο, του ίδιου Κράτους, εκείνο των Οικονομικών, κάνει αγώνα δρόμου να εντάξει τα ίδια αυτά ακίνητα στην ετήσια φορολόγησή τους με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και με «αντικειμενικές» αξίες φυσικά βασισμένες στην οικοδομησιμότητα των ακινήτων αυτών!!! Η αξία της περιουσίας της ελληνικής οικογένειας θα απομειωθεί δραματικά. Η νόμιμη δόμηση θα υποστεί ακόμη ένα πλήγμα, προς δόξαν της αυθαίρετης, για μια ακόμη φορά! Τα έσοδα του κράτους από φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, μεγάλης ακίνητης περιουσίας κλπ. θα μειωθούν ή εκμηδενιστούν και αυτά. Η κατάρρευση των αξιών των υποθηκευμένων στις τράπεζες ακινήτων, θα συμπαρασύρει και τη λογιστική αξία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην αναφερθούμε στην ανεργία των τεχνικών, εμπορικών και νομικών επαγγελμάτων σε όλη τη χώρα.


Συνεπώς ο Έλληνας που στερήθηκε ή και ο ξένος που έφερε τα χρήματά του στη χώρα μας, για να αγοράσουν ένα κομμάτι εκτός σχεδίου γης και να οικοδομήσουν νόμιμα, δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν ποτέ στο μέλλον. Μια τέτοια κατάφωρα αντισυνταγματική ρύθμιση που συνιστά πραγματική εκμηδένιση της ιδιοκτησίας τους, και χωρίς καμιά αποζημίωση από το Κράτος, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περάσει ούτε με τυπικό νόμο, πολύ περισσότερο τώρα που επιχειρείται να περάσει με ένα απλό προεδρικό διάταγμα!


Ζητούμε από το ΥΠΕΚΑ να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για παρόμοιες κυριολεκτικά «αντιλαϊκές» ρυθμίσεις και μάλιστα από την «πίσω πόρτα» των προεδρικών διαταγμάτων. Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εισηγηθεί τη βελτίωση της υπάρχουσας νομοθεσίας της εκτός σχεδίου δόμησης και να επαναφέρει την κάθετη ιδιοκτησία, ώστε να μπορέσουν να προσελκυθούν και ξένοι αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν έτοιμες ανεξάρτητες κατοικίες μεταξύ τους και όχι σε επαφή, όπως ισχύει με την τρέχουσα νομοθεσία, ή προτίθενται να αγοράσουν γη που να μπορούν να δομήσουν νόμιμα. Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα έπρεπε να προχωρήσει τις χωροθετήσεις γενικότερα και ειδικότερα των περιοχών για εξοχικές κατοικίες και, όταν αυτές ολοκληρωθούν, να καταργήσει σταδιακά την εκτός σχεδίου δόμηση με μεταβατική 10ετή περίοδο. Πηγή www.pomida.gr