Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στον «αέρα» 420 πολεοδομικά σχέδια σε όλη τη χώρα.


Από τις 2.000 πολεοδομικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί σε 20 χρόνια μόνο 950.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται 420 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στο πόρισμά της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, παρατηρείται υστέρηση σε πολλούς τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής ενώ διαπιστώνεται ότι το περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατεύεται με άλλοθι την οικονομική κρίση.

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα, αναφέρεται ότι:

Εκκρεμούν οι εγκρίσεις 420 Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ορισμένα εκ των οποίων θα πρέπει να αναθεωρηθούν μετά και τον «Καλλικράτη». Με βάση τις εκτιμήσεις του ΤΕΕ (Ιανουάριος του 2011) μόνο το 7,73% των (καποδιστριακών) δήμων διαθέτουν ΓΠΣ. Επιπλέον, μόνο 7 Καλλικρατικοί Δήμοι διαθέτουν ΓΠΣ που καλύπτει το σύνολο της γεωγραφικής του έκτασης.

Από τις 2.000 αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες σε επίπεδο επικράτειας, έχουν ολοκληρωθεί -την τελευταία εικοσαετία- οι 950 (δηλαδή οριακά το 50%), ενώ από τις 2.000 πράξεις εφαρμογής που έπρεπε να έχουν εκπονηθεί και κυρωθεί, έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20%.

Παρατηρείται αδυναμία είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται για διάφορες περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται ότι το 71% των προστίμων έχουν εισπραχθεί. Δηλαδή το 29% ή ένα στα τρία πρόστιμα δεν έχει εισπραχθεί.

Εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τις τροποποιήσεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με την τακτική των κοινών υπουργικών αποφάσεων που ουσιαστικά παρακάμπτουν τον υπερκείμενο σχεδιασμό.

Προτείνει τη μετατροπή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε Ανεξάρτητη Αρχή καθώς και την ενίσχυση και επέκταση των αρμοδιοτήτων της.

Ζητά την αναθεώρηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και την εναρμόνισή του με τον αναπτυξιακό νόμο. Προτείνει επίσης την αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων του τουρισμού και της βιομηχανίας.

Θεωρεί λανθασμένη τη δημιουργία πολεοδομικών γραφείων στον ΕΟΤ για την έκδοση, ερήμην ουσιαστικά του ΥΠΕΚΑ, οικοδομικών αδειών για τουριστικές επενδύσεις.

Υποστηρίζει ότι η πολιτική για την τουριστική κατοικία δεν θα πρέπει να οδηγεί σε αυξήσεις των όρων δόμησης στις κατά περίπτωση περιοχές.

Θεωρεί ότι η δρομολόγηση επενδύσεων για σύνθετα τουριστικά καταλύματα που αναπτύσσονται σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 300 στρεμμάτων, θα πρέπει να προβλέπει την έγκριση τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων με τη μορφή Π.Δ. και επισημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για το τοπικό περιβάλλον.

Θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα τη νομοθετική τακτοποίηση των τουριστικών εγκαταστάσεων (λ.χ. χιονοδρομικά κέντρα) ώστε να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας.

Θεωρεί αναγκαία τη μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής, ενώ επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού της επιβάρυνσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με το τέλος ΑΠΕ.

Βασικές επισημάνσεις

Υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να γίνει με νέες τεχνολογίες που θα ενσωματωθούν και επισημαίνει τις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού στην Αττική.

Το ζήτημα της διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων (συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομειακών) αν και παραμένει κρίσιμο, εν τούτοις αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από την πολιτεία.

Το 71% των προστίμων έχουν εισπραχθεί. Δηλαδή το 29% ή ένα στα 3 πρόστιμα δεν έχει εισπραχθεί.

Πηγή www.imerisia.gr