Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κατεδαφίσεις «εξπρές» στο Ελληνικό.


Η «Ελληνικό Α.Ε.» θα παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες την πρότασή της.
Διαδικασίες «εξπρές» για την κατεδάφιση κτιρίων στο Ελληνικό, την απομάκρυνση των νόμιμων ή μη ενοικιαστών και την έκδοση περισσότερων από 100 -σε βάθος οκταετίας- αδειών δόμησης ή λειτουργίας περιλαμβάνει νομοθετική πρόταση που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στην κυβέρνηση η «Ελληνικό Α.Ε.». Στην ίδια πρόταση έχουν συμπεριληφθεί η δημιουργία ενός «one stop shop» για την υποστήριξη του επενδυτή και οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την πολεοδόμηση των προς αξιοποίηση εκτάσεων, ανάλογα με τη χρήση τους.
Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων ρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να θεσπιστούν ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι όποιες επεμβάσεις στον χώρο. Τα βασικά στοιχεία της προτεινόμενης από την «Ελληνικό Α.Ε.» ρύθμιση είναι τα εξής:
- Δημιουργία ενός «one stop shop» (Γραφείο Ελληνικού), το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας κατάρτισης των φακέλων για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικαστικών. Εκτιμάται ότι μέσα στην πρώτη οκταετία του έργου θα χρειαστεί η έκδοση περισσότερων από εκατό διαφορετικών αδειών και αδειοδοτήσεων από πλήθος δημοσίων υπηρεσιών.
- Ειδική διαδικασία για την έκδοση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών.

- Ειδική διαδικασία για την «αποβολή» των περισσότερων από τους νόμιμους ή μη μισθωτές που βρίσκονται σήμερα διεσπαρμένοι στα κτίρια του οικοπέδου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο Ελληνικό στεγάζονται πλήθος υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες (συνολικά περί τις 50), ενώ αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός όσων διατηρούν έναν χώρο στο Ελληνικό χωρίς καμία άδεια ή παραχώρηση (κυρίως αθλητικές ομοσπονδίες και πολιτιστικοί σύλλογοι). Το πιθανότερο είναι να ζητηθεί η ενεργοποίηση νομοθετικής ρύθμισης που είχε χρησιμοποιηθεί πριν από το 2004 για την κατασκευή ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
- Διαδικασία για την ταχεία και μαζική κατεδάφιση κτιρίων. Υπενθυμίζεται ότι στο Ελληνικό υπάρχουν σήμερα 480 κτίρια, από τα οποία υποχρεωτικά θα παραμείνουν μόνο τα 4 που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (το κτίριο Σαάρινεν, πρώην ανατολικός αερολιμένας και 3 τολ της αεροπορίας) και τα υπόλοιπα ανάλογα με τις επιθυμίες του επενδυτή. Σε πρώτη φάση, η «Ελληνικό Α.Ε.» επιδιώκει την κατεδάφιση των κτιρίων που δεν είναι αξιόλογα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί η γενική εικόνα του ακινήτου.
- Τέλος, η πρόταση θα περιλαμβάνει σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τη δημιουργία του πάρκου, την πολεοδόμηση ζωνών «άλλων χρήσεων» (για αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις) και την πολεοδόμηση τυχόν ζωνών κατοικίας.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ένα μήνα μετά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο «φιλέτο» του ελληνικού Δημοσίου, εξακολουθούν να υπάρχουν τρεις σοβαρές εκκρεμότητες που συνδέονται άμεσα με τη φύση, αλλά... και το εμβαδόν της παραχωρούμενης έκτασης:
1. Δεν έχουν ακόμα παραχωρηθεί από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα στην «Ελληνικό Α.Ε.» τα 956 στρέμματα της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (530 στρέμματα της μαρίνας και 426 στρέμματα των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων), μαζί με την ακτογραμμή μήκους 3,5 χλμ.
2. Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξωδικαστική διαφορά (διαιτησία) ανάμεσα στο Δημόσιο και τους δύο παραχωρησιούχους που βρίσκονται στην έκταση, τους μισθωτές του κανόε καγιάκ σλάλομ και της μαρίνας Αγίου Κοσμά.
3. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικό Α.Ε.» θα παραμείνει στη θέση του. Κι αυτό γιατί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (που στην πλειονότητα των διατάξεών του ψηφίστηκε προχθές) περιλαμβάνεται ρύθμιση με την οποία δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασης όλων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του Δημοσίου που πέρασαν στον έλεγχο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Δέκα χρόνια υπό αξιοποίηση.
Δέκα χρόνια μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου στο Ελληνικό, η υπόθεση της αξιοποίησής του εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε. Οι τέσσερις επιστημονικές μελέτες και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προηγήθηκαν δεν στάθηκαν αρκετά για να προχωρήσει από τη θεωρία στην πράξη το όποιο σχέδιο αξιοποίησης. Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τα σχέδια για μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό εξανεμίστηκαν και τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, αναζητώντας σχεδόν εν λευκώ επενδυτή για το σύνολο της έκτασης. Τα βασικά σημεία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι τα εξής:
Οσον αφορά τις χρήσεις, το μόνο που απαγορεύεται στο Ελληνικό είναι η βιομηχανία. Επιτρέπονται η κατοικία, τα επιχειρηματικά πάρκα, οι εμπορικές χρήσεις, τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναψυχής, εγκαταστάσεις υγείας/περίθαλψης, εκπαιδευτικοί χώροι και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
Oσον αφορά τους όρους δόμησης, ο συντελεστής αναμένεται να είναι τουλάχιστον 0,4 (ισοδυναμεί με 2,5 εκατ. τ.μ. κτιρίων στα 6.200 στρέμματα), ενώ το μέγιστο ποσοστό κάλυψης είναι 50%. Οι όροι δόμησης θα οριστικοποιηθούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Πηγή www.kathimerini.gr