Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη ρύθμιση πολεοδομικών παραβάσεων με ευνοϊκούς όρους.
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και μέσω Διαδικτύου, προκειμένου να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, καθώς αν δεν το πράξουν, χάνουν το δικαίωμα μεταβίβασης/γονικής παροχής στο μέλλον, εκτός κι αν καταβάλουν τα σημαντικά υψηλότερα πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο. Αντιθέτως, η επιβάρυνση μέσω της σχετικής διαδικασίας, που προς το παρόν θα «τρέχει» έως τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι σαφώς χαμηλότερη.
Μέχρι τις αρχές του μήνα και με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων, ο αριθμός των σχετικών δηλώσεων αυθαιρέτων είχε ξεπεράσει τις 236.700 και πιθανώς σήμερα να βρίσκεται πάνω και από τις 250.000.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις εν λόγω δηλώσεις ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου είχαν ήδη εισπραχθεί περίπου 173 εκατ. ευρώ. Για την εξυπηρέτηση του κοινού και των μηχανικών είναι διαθέσιμες υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σειρά ερωτήσεων - απαντήσεων για όλες τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στη γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της νομιμοποίησης θα συνδέονται με συνοπτικές διαδικασίες με το δίκτυο της ΔΕΗ.
Οπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται τον σχετικό νόμο για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, «για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης που εξαιρούνται της επιβολής κυρώσεων με βάση τις διατάξεις του παρόντος νόμου, δεν οφείλονται αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές και οποιοσδήποτε φόρος…. Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι, τέλη και πρόστιμα δεν αναζητούνται».
Οσον αφορά τη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα έφτασαν τα 883 εκατ. ευρώ από τις περίπου 689.000 αιτήσεις που εντάχθηκαν, ενώ από τα παράβολα είναι 193 εκατ. ευρώ.
Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, με τα αποτελέσματα αυτά επετεύχθη πλήρως ο δημοσιονομικός στόχος που είχε τεθεί για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Τα έσοδα από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους αξιοποιούνται μέσω του Πράσινου Ταμείου σε δράσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και τη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ενεργειών για την ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Πηγή www.kathimerini.gr