Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

«Εξαΰλωση» της κτηματαγοράς η αύξηση-σοκ στις αντικειμενικές αξίες.


Η πρόταση της τρόικας, που περιλαμβάνεται στο κείμενο-«προάγγελο» του νέου μνημονίου, συναντά την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων της Θεσσαλονίκης.

Δεν έχει τέλος η επίθεση στα ακίνητα, καθώς μετά το σκληρό μέτρο του ειδικού τέλους, που οδήγησε σε αφαίμαξη εκατομμύρια ιδιοκτήτες, η τρόικα των ελεγκτών, θεωρώντας πως υπάρχει ακόμη «λίπος» στην ακίνητη περιουσία ζητεί από το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μία ακόμη φοροεπiδρομή.

Συγκεκριμένα, στο 10σέλιδο κείμενο, «προάγγελο» του νέου μνημονίου, που παρέδωσε το κλιμάκιο των ελεγκτών στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, υπάρχει σαφής πρόβλεψη για οριζόντια αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25% στα ακίνητα όλης της χώρας. Σε περίπτωση που επιβληθεί το εν λόγω μέτρο θα φέρει ανάλογη αύξηση σε οποιαδήποτε συναλλαγή αφορά ακίνητα (μεταβιβάσεις, πωλήσεις κ.α) και κυρίως στο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το κόστος του οποίου θα γίνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο!

Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, παρότι η εντολή της τρόικας είναι σαφής, σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών ή οποιοδήποτε άλλο φορολογικό μέτρο, προκειμένου να εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Ίσως η κυβέρνηση και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών να επιχειρήσει να βάλει φρένο σε κάθε νέα φοροεπιδρομή και να αντιπροτείνει στους ελεγκτές άλλα ισοδύναμα μέτρα. Και αυτή τη φορά κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν... διάβασε.

Σε κάθε περίπτωση, και μόνο η νύξη για αύξηση των αντικειμενικών αξιών έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών του κλάδου των ακινήτων, οι οποίοι εκφράζουν τη σθεναρή αντίθεσή τους σε οποιασδήποτε μορφής νέα φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία. «Είναι ένα αστείο μέτρο, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες έχουν σχεδόν “ισοφαρίσει” με τις αγοραίες», δηλώνει στη Voria.gr το μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μανομενίδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως θα έπρεπε θεσμοθετηθεί ένα αυτόματο σύστημα, που αλλού θα ανεβάζει και αλλού θα κατεβάζει τις αντικειμενικές αξίες, ανάλογα με την περιοχή και τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. «Τα οριζόντια μέτρα είναι καταστροφικά και φανερώνουν την ανικανότητα κυβέρνησης και ελεγκτών στη λήψη σωστών αποφάσεων», επισημαίνει.

Για ένα εφιαλτικό μέτρο, που θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε “εξαΰλωση” κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης. «Είναι ίσως η μόνη εντολή της τρόικας που πρέπει να παραβούμε. Πρόκειται για την οριστική καταστροφή των ιδιοκτητών ακινήτων και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει ακόμη πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται και να μεταβάλλει τους συντελεστές εμπορικότητας σε πολλές περιοχές για να υπάρχει μια εξομοίωση στις τιμές. «Εάν δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει αυτή να επιβληθει τουλάχιστον με χαμηλότερο ποσοστό και σε βάθος τριετίας και όχι έτσι όπως προείνεται», δηλώνει.

Πηγή www.voria.gr