Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Δε βλέπει φώς στο τούνελ η MIG Real Estate.

Δε βλέπει φώς στο τούνελ στο άμεσο μέλλον η διοίκηση της MIG Real Estate ΑΕΕΑΠ, η οποία για το 2011 είχε μεν αύξηση εσόδων, ωστόσο παρουσίασε υψηλές ζημίες μετά φόρων λόγω των απομειώσεων των επενδυτών ακινήτων.
Ειδικότερα, τα έσοδα αυξήθηκαν το 2011 κατά 3,25% στα 5,2 εκατ. ευρώ λόγω της ενσωμάτωσης της θυγατρικής Egnatia Properties καθώς και της ωρίμανσης των μισθώσεων, ενώ οι ζημιές μετά φόρων του 2011 έφθασαν συνολικά τα 6,08 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς ύψους 532 χιλ. ευρώ.
Η διοίκηση επισημαίνει ότι η ρευστότητα της εταιρείας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να έχει επηρεασθεί από την ασφυξία στις κεφαλαιαγορές και την αύξηση του κόστους χρήματος, ενώ πέτυχε και αύξηση μισθωτικών εσόδων και -παρά την επιβολή των έκτακτων τελών- τη διατήρηση στα περυσινά επίπεδα των καθαρών κερδών προς διάθεση στους μετόχους.
Συγκεκριμένα, ως προς τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους προς διάθεση στους μετόχους (τα οποία δεν περιλαμβάνουν τις ζημίες από την αναπροσαρμογή ακινήτων στην εύλογη αξία) διαμορφώθηκαν σε κέρδη 2,95 εκατ. ευρώ από 9,98 εκατ. ευρώ το 2010.
Στο τέλος του περασμένου έτους, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αποτελείτο από 34 ακίνητα, μικτής επιφάνειας 23.222 τ.μ. και αξίας αποτίμησης 60,95 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι τα 2/3 των ακινήτων είναι τραπεζικά καταστήματα, μισθωμένα στις τράπεζες Marfin Egnatia, Millenium, Citibank και Πειραιώς.
Για το 2011 η εταιρεία δεν προχώρησε σε κινήσεις αγοράς επενδυτικών ακινήτων στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η διοίκηση η στάση αναμονής είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που απορρέουν από το υφιστάμενο αβέβαιο μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η διοίκηση του ομίλου θεωρεί ότι η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η οποία αυτή την στιγμή χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ζήτηση, μείωση τιμών, στενότητα χρηματοδότησης, αύξηση των κενών εμπορικών καταστημάτων και γραφείων και επαναδιαπραγμάτευση μισθωτηρίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη χρηματόδότηση της αγοράς από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αλλά και τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στο τέλος του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα έφθαναν τα 4,36 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός σε βραχυχρόνιο 9,4 εκατ. ευρώ και σε μακροπρόθεσμο 6,48 εκατ. ευρώ. Πηγή www.ered.gr