Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Δεν θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

«Δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ούτε νέα φορολογικά μέτρα» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, επιχειρώντας να καθησυχάσει την αγορά και τους φορολογούμενους μετά τη δημοσιοποίηση των εντολών της τρόικας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Οικονομικών έχει «παγώσει» τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι, το θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, η οποία, ωστόσο, προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2012.
Για το θέμα των αντικειμενικών αξιών ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Ι. Βρούτσης, δήλωσε ότι, «Η νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δεδομένου ότι αυτή θα επιτείνει την ύφεση και θα δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους μέσω των τεκμηρίων, του ειδικού τέλους ακινήτων και άλλων φόρων. Εμείς έχουμε προτείνει το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών για 5 χρόνια».
To σχέδιο
.
Το θέμα της φορολογίας των ακινήτων εξετάζεται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οι τιμές ζώνης να είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της αγοράς και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην παρουσιάζουν τις σημερινές σημαντικές αποκλίσεις. Θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας τιμών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρμόδιων επιτροπών που συστήνονται σε κάθε νομό κάθε φορά που είναι να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες. Η νέα αυτή «τράπεζα τιμών» σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία των κατασκευαστών, των μεσιτών κ.τ.λ.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν θα είναι αντικείμενο δημοσιονομικής εκμετάλλευσης και το ύψος τους δεν θα εξαρτάται από το αν πάνε καλά ή όχι τα δημόσια έσοδα, ώστε όταν υπάρχει ανάγκη είσπραξης εσόδων να αποφασίζεται η αύξησή τους». Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφώνονται ετησίως ή και δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με τη «χρηματιστηριακή» μεταβολή των τιμών, όπως αυτές θα καταγράφονται από τη νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδας και άλλους «πιστοποιημένους» φορείς. Από τη στιγμή που θα καταρτιστεί πλήρως η νέα ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τις πραγματικές τιμές της αγοράς για κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα κ.τ.λ., το υπουργείο Οικονομικών θα δέχεται τις εν λόγω τιμές μειωμένες σε ένα ποσοστό 10%-15% για την πραγματοποίηση μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών κ.τ.λ

Πηγή www.imerisia.gr