Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η μείωση των τιμών στην Ισπανία δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες.


Η πτώση των τιμών έχει προσελκύσει εκ νέου τους ξένους αγοραστές στην αγορά κατοικίας της Ισπανίας, με ιδιαίτερη έμφαση, εκ των πραγμάτων, στις δημοφιλείς τουριστικά περιοχές. Σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι αγορές κατοικιών από ξένους αυξήθηκαν κατά 24,7% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραμάτισαν και οι κρατικές πρωτοβουλίες, μέσω της παροχής κινήτρων, όπως οι φοροαπαλλαγές και η μείωση των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της τάσης για αύξηση των αγοραπωλησιών από ξένους. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης Holiday Lettings Insight Report, από τις αρχές του 2011 και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η ζήτηση κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Οι θετικές ενδείξεις έχουν οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στην εκτίμηση ότι από τις αρχές του 2012, δεν αποκλείεται οι τιμές να ενισχυθούν, με περιοχές όπως η Τενερίφη και η Μάλαγα να βρίσκονται στο επίκεντρο, επωφελούμενες από την ενίσχυση της ζήτησης. Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση εμφανίζει ιδιαίτερη κινητικότητα στην προσέλκυση περισσότερων ξένων αγοραστών, διοργανώνοντας πριν από μερικούς μήνες ευρωπαϊκή ενημέρωση ενδιαφερόμενων επενδυτών. Πρόσφατα, η περιφέρεια της Βαλένθια σύστησε μία επιτροπή, η οποία θα μελετήσει τρόπους προκειμένου να πωληθούν περισσότερες κατοικίες σε ξένους.
Ετσι, πολλοί ενδιαφερόμενοι αξιολογούν την παρούσα συγκυρία ως την πλέον κατάλληλη για την απόκτηση ακινήτου, καθώς διερευνούσαν την αγορά τους προηγούμενους μήνες, αναζητώντας ευκαιρίες.
Αυτές υπάρχουν σήμερα, καθώς εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ανά τ.μ. για την απόκτηση κατοικίας ανέρχεται πλέον σε 2.084 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.270 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. Αναλυτές αναφέρουν ότι η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2011 και ο καθοδικός αυτός κύκλος, που ξεκίνησε στα μέσα του 2007, σήμερα έχει ολοκληρωθεί, ή οδεύει προς ολοκλήρωση.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία των τιμών, δηλαδή πόσο ακόμα θα μειωθούν, θα διαδραματίσουν οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συσσωρεύσει τεράστια χαρτοφυλάκια κατοικιών μέσω κατασχέσεων.
Πηγή www.kathimerini.gr