Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αυθαίρετα: με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη θα αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής του.


Σε περίπτωση, που δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα, αεροφωτογραφίες ή ιδιωτικά έγγραφα βεβαίας χρονολογίας, η απόδειξη του χρόνου εκτέλεσης της κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης μπορεί να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού, η οποία υποστηρίζει το περιεχόμενό της.

Αυτό ορίζει, προσθήκη που έγινε χθες στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την "Ποινική προστασία του περιβάλλοντος" και πέρασε χθες από από δεύτερη ανάγνωση, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα, όσον αφορά στο πρόστιμο για τα αυθαίρετα, για τα νησιά, όπου στα εκτός σχεδίου δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, ορίστηκε ότι λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό του προστίμου η ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην περιφερειακή ενότητα, εφόσον στην οικεία τοπική ή δημοτική κοινότητα η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ (αντίστοιχη ρύθμιση έχει γίνει για την ηπειρωτική χώρα).

Επίσης, ορίστηκε ότι η παράνομη αλλαγή στην κατανομή των διαμερισμάτων σε έναν όροφο "νομιμοποιείται" με την εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ.

Στις τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπονται επίσης και τα ακόλουθα:
-ότι η δεύτερη δόση του προστίμου "τακτοποίησης" για τους ημιυπαίθριους θα πρέπει να καταβάλλεται ένα μήνα μετά την πρώτη δόση
-χιονοδρομικά: διευκρινίζεται ότι σε περιοχές που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία και είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης δεν επιτρέπεται η δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων, ενώ επιτρέπεται σε δάση και δασικές εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων.
-επιτρέπονται οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.
Πηγή www.buildnet.gr