Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Οι Ινδοί κτίζουν ουρανοξύστες εν μέσω οικονομικής ύφεσης.

Χέρι χέρι με την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας κινείται και η αγορά ακινήτων της χώρας, οι προοπτικές της οποίας παρουσιάζονται ως εξαιρετικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων από σχήματα ιδιωτών θεσμικών επενδυτών αυξήθηκαν κατά 69% το 2011, σε σχέση με το 2010 και ανήλθαν σε 2,68 δισ. δολάρια, ή περίπου 2 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά τοποθετήθηκαν ως επί το πλείστον σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων για την ολοκλήρωση επενδύσεων στην ινδική κτηματαγορά. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα έρευνας της εταιρείας Venture Intelligence, τα εν λόγω κεφάλαια αφορούσαν συνολικά 53 συναλλαγές.
Οπως σημειώνεται, οι ινδικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στρέφονται όλο και περισσότερο στη λύση των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, καθώς οι μεν πωλήσεις ακινήτων καταγράφουν πτώση, οι δε τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό προς τον κλάδο. Πέραν των επενδύσεων για συγκροτήματα κατοικιών, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναπτύξεις νέων γραφειακών χώρων.
Αυτήν την περίοδο μάλιστα, στην Ινδία κατασκευάζεται το δεύτερο υψηλότερο κτίριο γραφείων παγκοσμίως, καθώς η χώρα συναγωνίζεται πλέον την Κίνα, όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης γραφείων. Ο λόγος για το India Tower, έναν πύργο γραφείων συνολικού ύψους 720 μέτρων, που μόλις ολοκληρωθεί θα υπερκεράσει τον Shanghai Tower των 632 μέτρων. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται ο πύργος Burj Khalifa του Ντουμπάι με ύψος 828 μέτρων. Σύμφωνα με έκθεση της Barclays Capital Research, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, δρομολογείται η ολοκλήρωση συνολικά 14 ουρανοξυστών στην Ινδία, υψηλότερων από 240 μέτρα. Σήμερα στη χώρα της Ασίας δεν υφίστανται παρά μόνο δύο ουρανοξύστες. Αντίστοιχα, στην Κίνα, ο αριθμός των εν λόγω πύργων γραφείων, αναμένεται να εκτιναχθεί σε 141 έως το 2017, έναντι 75 σήμερα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή δεν φαντάζει ως θετικός οιωνός για την ευημερία της χώρας, καθώς όπως σημειώνει η Barclays, διαχρονικά η έκρηξη της κατασκευής ουρανοξυστών συμπίπτει με περιόδους οικονομικών κρίσεων και ύφεσης. Το ίδιο συνέβη κατά τη Μεγάλη Υφεση του 1929 στις ΗΠΑ και πιο πρόσφατα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ετσι, η ανάλυση της Barclays προειδοποιεί για πιθανή επανάληψη μιας οικονομικής κρίσης και στην Ινδία, η οικονομία της οποίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, που συνιστά τον χαμηλότερο ρυθμό της τελευταίας διετίας. Πηγή www.kathimerini.gr