Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ενας χρόνος παράταση για την «τακτοποίηση»

Μέχρι την περασμένη Τετάρτη σε διαδικασία τακτοποίησης μπήκαν 216.644 αυθαίρετα σε όλη τη χώρα
Παράταση ενός έτους στην διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, μείωση των προστίμων σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και με εισοδηματικά κριτήρια και δυνατότητα ειδικού διακανονισμού για την αποπληρωμή των δόσεων που μπορούν να φτάσουν και σε βάθος πενταετίας ζητά το ΤΕΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Εξάλλου, θα ζητηθεί ένα πλήθος άλλων αλλαγών που έχουν δημιουργήσει ασάφειες ή και αδικίες και αναμένεται να ρυθμιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Για παράδειγμα, αναμένεται να τεθεί η παράμετρος της παλαιότητας και για τις πρόσθετες κατασκευές, όπως οι πέργκολες ή τα μπάρμπεκιου για τα οποία σήμερα δεν υπάρχει και αυξάνουν σημαντικά το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα πρόστιμα γι' αυτές τις αυθαιρεσίες είναι υψηλότερα από αυτά που αφορούν το αυθαίρετο.
Το υπουργείο δηλώνει ότι εξετάζει ένα μέρος της πρότασης που αφορά στις μειώσεις (ήδη προβλέφθηκαν 90% μειώσεις στα πρόστιμα για τα ΑΜΕΑ, ενώ επέρχονται και έμμεσες μειώσεις με την πρόβλεψη ισχύος της ελάχιστης τιμής ζώνης της Περιφέρειας για αυθαίρετα σε περιοχές χωρίς θεσμοθετημένη τιμή) και στη δυνατότητα αύξησης των δόσεων, άλλα επισήμως δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, ωστόσο φαίνεται ότι προσπαθεί να πιέσει μ' αυτό τον τρόπο τους πολίτες, ώστε να σπεύσουν μέσα στον επόμενο μήνα που απομένει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και να ενταχθούν στη ρύθμιση, αυξάνοντας και τις άμεσες εισπράξεις για το Δημόσιο.
Το ΤΕΕ, από τη πλευρά του, επιμένει ότι, ούτως ή άλλως, το υπουργείο θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε παρατάσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τους ημιυπαίθριους, όπου η αρχικά τρίμηνη διαδικασία... κράτησε τελικά ενάμιση χρόνο.
ΔΟΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην «Η» δήλωσε ότι «το ΤΕΕ από τη πρώτη στιγμή τόνισε την αναγκαιότητα για χαμηλότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ο πολίτης στη σημερινή πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Θυμίζω επίσης ότι στις αρχικές θέσεις του ΤΕΕ ήταν να ενταχθούν τμηματικά οι περιοχές της χώρας στην ρύθμιση, όπου ολοκληρώνεται ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, γεγονός που θα μας γλίτωνε από πλήθος ασαφειών του νόμου που δημιουργούν την ανάγκη έκδοσης συνεχών εγκυκλίων και νομοθετικών ρυθμίσεων. Όμως δεν έγινε ο νόμος με πολεοδομικά κριτήρια άλλα με εισπρακτικά».
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ακόμη ότι θα ζητήσει παράταση ενός έτους στη διαδικασία, προκειμένου να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των δηλώσεων έχει πέσει στις 1.000 περίπου κατά μέσο όρο την ημέρα (ενώ υπάρχουν και μέρες που δεν έχουν γίνει πάνω από 150-200 δηλώσεις) όταν μέχρι τα Χριστούγεννα ήταν 5.000 ? 6.000 την ημέρα.
Συνολικά μέχρι την περασμένη Τετάρτη σε διαδικασία τακτοποίησης μπήκαν 216.644 αυθαίρετα σε ολη τη χώρα (να σημειωθεί ότι στις 3 Ιανουαρίου το σύνολο των δηλώσεων ήταν 193.500 περίπου). Από αυτά, έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία εξοφλώντας το πρόστιμο 19.088 αυθαίρετα. Σε διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης βρίσκονται 56.914 αυθαίρετα, ενώ σε διαδικασία πληρωμής παραβόλων βρίσκονται 43.565 αυθαίρετα. Σε προκαταρκτική φάση μη δεσμευτικής δήλωσης βρίσκεται η πλειονότητα, ήτοι 97.117 αυθαίρετα.
Εν τω μεταξύ, ήδη έχουν εκδοθεί 57.259 βεβαιώσεις μηχανικών, οι οποίες είναι απαραίτητες πλέον για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Με τις βεβαιώσεις αυτές που έχουν ισχύ 2 μηνών, δηλώνεται υπεύθυνα ότι το ακίνητο δεν έχει οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση. Τα έσοδα όμως αυξάνονται έχοντας διαμορφωθεί στις 25/1 σε 222.104.641,56 ευρώ από 172 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή της χρονιάς. Από τα έσοδα αυτά, τα περίπου 133 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξόφληση του προστίμου ή των δόσεων αυτού, ενώ περίπου 89,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από την πληρωμή των παραβόλων.
Πηγή www.imerisia.gr