Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μειώσεις έως 90% στα πρόστιμα για τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Αντιδράσεις από βουλευτές σε προσθήκη που «ψαλιδίζει» τα πρόστιμα σε περιοχές που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπτώσεις στα πρόστιμα των αυθαιρέτων, σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, άφησε χθες η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις μπορούν να φτάσουν το 90% για άτομα με αναπηρία, δηλαδή να καταβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% των άλλων που έχουν επιβληθεί. Το μέτρο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Επίσης, χθες το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ν. Σηφουνάκης, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων καθότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης να πληρωθούν τα πρόστιμα σε περισσότερες δόσεις λόγω της ιδιαίτερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων νοικοκυριών. Εξάλλου, την αντίδραση βουλευτών που απείλησαν ότι δεν θα στηρίξουν το νόμο, προκάλεσε και σειρά ρυθμίσεων και προσθηκών-τροπολογιών που κατατέθηκαν χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου.
Εμμεσες μειώσεις. 
Μία από τις σημαντικές προσθήκες που κατατέθηκαν χθες είναι αυτή που έμμεσα επιφέρει και μειώσεις στα πρόστιμα. Πρόκειται για την προσθήκη σύμφωνα με την οποία σε περιοχές όπου δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την ελάχιστη τιμή σε επίπεδο δήμου και εφόσον δεν έχει οριστεί ούτε αυτή, τότε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, όταν η μέγιστη τιμή στο δήμο δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ. Με άλλη προσθήκη, προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις που έχει γίνει αυθαίρετα διαφορετική διαμερισμάτωση ορόφου σε σχέση με την οικοδομική άδεια, ο ιδιοκτήτης υπάγεται στο νόμο για την τακτοποίηση καταβάλλοντας εφάπαξ 500 ευρώ χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.
Επίσης, με άλλη προσθήκη δίνεται η δυνατότητα κατασκευής σταθμών μετρό και συνοδευτικών έργων (π.χ. γραφεία) σε άλση και πλατείες χωρίς να απαιτείται η πλήρης αποκατάσταση μετά το πέρας των εργασιών, αλλά υποχρέωση «στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Σε αυτή την προσθήκη αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που ρυθμίζει ο νόμος υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κ. Καρτάλης διατύπωσε για το θέμα επιφυλάξεις όπως επίσης και για την τακτοποίηση αυθαιρέτων χωρίς να υπάρχουν έγγραφα βέβαιης χρονολογίας ή αυτά που απέχουν λιγότερα από 20 μ. από κορυφογραμμές ή που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων στους οποίους δεν απαγορεύεται η δόμηση.
Επιφυλάξεις εξέφρασε ακόμα και για την κατ' εξαίρεση δυνατότητα ανέγερσης οικοδομικού συνεταιρισμού στη βόρεια Ελλάδα με άρση των διατάξεων της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας, με τις παρεκκλίσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», με τις παρεκκλίσεις στις κείμενες διατάξεις για τις εργασίες επέκτασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στα 11.000 στρέμματα που παραχωρούνται, με την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης αδειών επέμβασης σε δασικές περιοχές και με τη δυνατότητα χωροθέτησης φραγμάτων.
Ο κ. Καρτάλης δήλωσε μάλιστα ότι δεν θα στηρίξει το νόμο στη Βουλή εάν δεν υπάρξουν διορθώσεις. Ο ίδιος ακόμα, επισήμανε ότι δρομολογούνται αλλαγές στο Π.Δ. για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων γης που μάλιστα επεκτείνονται και επί των νέων προσχώσεων που επιτρέπει το σχέδιο νόμου. Πηγή www.imerisia.gr