Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Μαύρο πρόβατο» η ελληνική αγορά ακινήτων.

Η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα που θα βιώσει ύφεση το 2012 όσον αφορά την αγορά ακινήτων σε σύνολο δεκατριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Colliers International, η οποία αναλύει τις τάσεις της αγοράς ακίνητων σε δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αναμένεται θετική οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη περιφέρεια, πλήν της ελληνικής αγοράς, καθώς η χώρα προσαρμόζεται στα αυστηρά προγράμματα λιτότητας και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Στις υπόλοιπες αγορές οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σταθερές, παρότι οι προβλέψεις έχουν γίνει σε σύγκριση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011 που το οικονομικό περιβάλλον επιδεινώθηκε.
Όσον αφορά τη χώρα μας για το 2012, η Ana Vukovic, Managing Director της Colliers International στην Ελλάδα επισημαίνει ότι: «Στην αγορά γραφείων θα κυριαρχήσει έντονη δραστηριότητα υπoμίσθωσης και επαναδιαπραγμάτευσης μισθωμάτων. Στην αγορά καταστημάτων όλο και περισσότεροι έμποροι θα απαιτούν παράδοση καταστημάτων «με το κλειδί στο χέρι» και θα ζητούν να πληρώνουν μόνο ενοίκιο βάσει του τζίρου. Και τέλος, όσον αφορά τα ακίνητα απόδοσης τα επόμενα χρόνια αρχής γενομένης τo 2012 το επενδυτικό περιβάλλον θα αναζωογονηθεί και η αγορά θα κινητοποιηθεί ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών του δημοσίου και κατ'επέκταση των κρατικών ακίνητων.»
Στις υπόλοιπες αγορές, το 2011 ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη ξεπέρασε τα €12 δισ., η δεύτερη καλύτερη χρονιά από τότε που τα ρεκόρ ξεκίνησαν να καταγράφονται, με το έτος 2007 να καταλαμβάνει τη πρώτη θέση με €18 δισ. Η πλειονότητα των συναλλαγών επικεντρώθηκαν σε τρεις αγορές - τη Ρωσία με περίπου €5 δισ. αντιστοιχώντας στο 41% της συνολικής δραστηριότητας της αγοράς, και με τη Πολωνία και Τσεχία να ακολουθούν με συναλλαγές αξίας μόλις πάνω από €2 δισ. οι οποίες αποτελούν ένα επιπλέον 35% της συνολικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την Colliers, ο κύκλος εργασιών των επενδύσεων θα μειωθεί το 2012 ως αποτέλεσμα των αντιθέσεων στην οικονομική ανάπτυξη, τη γενική αβεβαιότητα της αγοράς και τον περιορισμό στο δανεισμό των ακινήτων. Το 2012 θα είναι κυρίως μια αγορά υποκινούμενη από επενδυτικά κεφάλαια με τον κύκλο εργασιών των επενδύσεων να επικεντρώνεται κυρίως στη Πολωνία, τη Ρωσία και τη Τσεχία. Πηγή www.ered.gr