Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αυθαίρετα: Μπορεί να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές στον υπολογισμό των προστίμων.


"Παράθυρο" για αλλαγές στα πρόστιμα των αυθαιρέτων, σε τιμές ζώνης κάτω των 2.200 ευρώ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, που στηρίζει τη Δημοκρατική Συμμαχία.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αξιολογήσει την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών ως προς τον υπολογισμό των προστίμων αυθαιρέτων, σε σχέση με την ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφερειακή Ενότητα του ακινήτου, εφόσον η ανώτατη τιμή ζώνης στην οικεία Δημοτική Ενότητα δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ.
Σημειώνεται, ότι ο κ. Αυγενάκης είχε σημειώσει ότι παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο σε όμορους δήμους (πχ. Δήμο Μαραθώνα, Αρτέμιδας, Σπατών και Ραφήνας Πικερμίου) για ίδια ακίνητα σε έκταση οικοπέδου και κτίσματος, τα πρόστιμα νομιμοποίησης να έχουν μεγάλη διαφορά και για ένα ακίνητο να επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 και για το άλλο 69.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό και για την εξάλειψη αυτής της αδικίας, ο βουλευτής, έχει προτείνει ο υπολογισμός του προστίμου να γίνεται με βάση την ελάχιστη τιμή ζώνης που ισχύει στην Περιφερειακή Ενότητα που ανήκει το ακίνητο.
Παράλληλα, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι "δεν υπάρχει πρόβλεψη για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ούτε και για την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων", σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό συνδέεται με δημοσιονομικούς στόχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αυγενάκης, στην ερώτησή του, ζητούσε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και να αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής του προστίμου. Πηγή www.buildnet.gr