Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών στην κυπριακή αγορά.

Συνεχίζεται η πορεία διόρθωσης των τιμών των κατοικιών στην Κύπρο, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2011, βάσει σχετικού δείκτη που επιμελείται το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,7% για τις μονοκατοικίες και κατά 4,4% για τα διαμερίσματα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκριτικά μάλιστα με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι τιμές των μονοκατοικιών ήταν μειωμένες κατά 6,7%, ενώ για τα διαμερίσματα κατά 10,7%.
Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λευκωσία, όπου τα διαμερίσματα μειώθηκαν με ρυθμό 5,3% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στις μονοκατοικίες καταγράφηκε στη Λεμεσό, με κάμψη της τάξεως του 3,8%. Μείωση σημείωσαν και οι τιμές των ενοικίων, 2% κατά μέσο όρο για τις μονοκατοικίες και κατά 0,5% για τα διαμερίσματα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Λευκωσία, όπου τα ενοίκια κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 5,9%. Σε σχέση πάντως με το τρίτο τρίμηνο του 2010, τα ενοίκια των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί συνολικά κατά 11,4%, ενώ των μονοκατοικιών κατά 6,6%. Σύμφωνα με την ανάλυση του RICS, οι ιδιοκτήτες περιορίζουν τις απαιτήσεις, προκειμένου να προσελκύσουν τους ενοικιαστές. Οσον αφορά τις αποδόσεις των κατοικιών που μισθώνονται (προ φόρων), διαμορφώθηκαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου σε 3,7% για τα διαμερίσματα και σε 2% για τις μονοκατοικίες.

Οπως ανέφερε το RICS, οι τιμές επηρεάστηκαν αρνητικά κατά το τρίτο τρίμηνο από τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη, αλλά και από την έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές στην κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων.

Ετσι, από το τρίτο τρίμηνο και μετά, οι υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας ανέβαλαν τις αποφάσεις τους και οι τράπεζες επανήλθαν στην υιοθέτηση αμυντικών τακτικών, περιορίζοντας το ποσό των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων και δανείων. Πηγή www.kathimerini.gr