Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Δραματική πτώση 90% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.


Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα χθες οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας οι οποίοι είπαν ότι οι μεταβιβάσεις έχουν υποχωρήσει κατά 80% με 90%!

Όπως είπαν, η κρίση ξεκίνησε από το 2008, ωστόσο, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε η ρύθμιση για τα αυθαίρετα η οποία προβλέπει ότι δε μπορεί να γίνει καμιά μεταβίβαση, ακόμη και για αργοτεμάχια, αν δεν υπάρχει βεβαίωση του μηχανικού για το αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή άλλες παρανομίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστα Βλαχάκη, οι περισσότεροι πολίτες προτιμούν να κάνουν διαθήκη παρά να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, ακόμα και αδόμητου αγροτεμαχίου σε αγροτική περιοχή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαίρετου κτίσματος και χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα, εκπονημένο σε εξάρτηση από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.

Ο κ. Βλαχάκης ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Αν κάποιος έχει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια, ακόμη και μικρής αξίας, θα χρειαστεί περί τα 9.000 ευρώ».
Ένα άλλο απίστευτο παράδειγμα που ανέφεραν ήταν για ακίνητο που αποκτήθηκε με κληρονομιά πριν από το 1957. Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να το μεταβιβάσει, ακόμη κι αν δεν έχει κάνει καμιά μεταβολή είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την άδεια οικοδομής του, και στην περίπτωση που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής έχει καταστραφεί, ή, για οποιοδήποτε λόγο, η ανεύρεση του φακέλου δεν είναι δυνατή, να υποβληθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου! Αναγκάζεται δηλαδή να ενταχθεί στη ρύθμιση και να πληρώσει πρόστιμα γιατί χάθηκε ο φάκελος.

Οι συμβολαιογράφοι ζήτησαν μεταξύ άλλων:
Την εξαίρεση από την υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού της μεταβίβασης αδόμητου οικοπέδου, γηπέδου ή αγροτεμαχίου
Την εξαίρεση από την υποχρέωση προσάρτησης τοπογραφικού διαγράμματος των μεταβιβάσεων ακινήτων ευρισκομένων σε καθαρά αγροτική περιοχή και κυρίως των ακινήτων, που προέρχονται από παραχώρηση λόγω αγροτικής αποκατάστασης ή από αναδασμό αγροτεμαχίων ή ακινήτων, που περιλαμβάνονται σε επίσημο αμπελουργικό ή ελαιοκομικό κτηματολόγιο.
Να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσάρτησης εξαρτημένου τοπογραφικού οι μεταβιβάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών οικοδομών που υπάχθηκαν στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 ή και του Ν. 1024/1971 καθώς και των ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομική.
Πηγή www.ered.gr