Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Κίνητρα για την αγορά κατοικίας θέσπισε η Κύπρος.


Στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, στοχεύουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που θέσπισε η Κύπρος. Η πρώτη αφορά την κατάργηση ή μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών και η δεύτερη το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για αγορά μόνιμης κατοικίας.
"Παρά το γεγονός ότι οι δύο νομοθεσίες φαινομενικά στερούν έσοδα από το κράτος, είμαστε πεποισμένοι ότι με την αύξηση του αριθμού των πράξεων και την επαναδραστηριοποίηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας το κράτος θα εξασφαλίσει αυξημένσ έσοδα από τέλη και φορολογίες και θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από ανεργειακά και άλλα επιδόματα", τονίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.
Από την πλευρά του και ο ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων, χαιρετίζει την ψήφιση του νόμου για κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών στα ακίνητα και τονίζει ότι με αυτή τη ρύθμιση θα επωφεληθούν ιδιοκτήτες και αγοραστές ακινήτων καθώς αναμένεται ότι θα τονωθούν οι αγοραπωλησίες στα ακίνητα που ήταν στάσιμες. Η νέα ρύθμιση για τα μεταβιβαστικά τέλη, σύμφωνα με τον ΚΣΙΑ, αποτελεί έστω και την ύστατη στιγμή ένα σημαντικό κίνητρο στην αγορά ακινήτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο, για περίοδο έξι μηνών αναστέλλεται η επιβολή και η είσπραξη μεταβιβαστικού τέλους για την εγγραφή τίτλου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν κατά τη μεταβίβαση της εν λόγω περιουσίας επιβάλλεται ΦΠΑ. Επίσης μειώνονται κατά 50% τα μεταβιβαστικά τέλη για την εγγραφή, όταν οι μεταβιβάσεις αφορούν ακίνητη ιδιοκτησία για την οποία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ.
Ο ΚΣΙΑ προσθέτει ότι ένα από τα σημεία συζήτησης στη συνεδρία της Βουλής σχετικά με την άμεση ή όχι εφαρμογή του νόμου, ήταν το κατά πόσον είναι καλύτερα να γίνουν μεμονωμένες διαφοροποιήσεις στη φορολόγηση ακινήτων, παρά όλες οι αλλαγές να είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης στα ακίνητα, η οποία τώρα μελετάται από τον Υπουργό Οικονομικών. Επικράτησε όμως η άποψη ότι η αγορά χρειάζεται άμεσα μέτρα και γι' αυτό προχώρησε η Βουλή στην άμεση ψήφιση της πρόνοιας για τα μεταβιβαστικά τέλη.
Σημειώνεται ότι ο ΚΣΙΑ, παρέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών τη φορολογική του πρόταση για μεταρρύθμιση στη φορολογία στα ακίνητα, για την οποία τονίζει ότι έπρεπε να προχωρούσε πριν 2 χρόνια η κυβέρνηση.
Η πρόταση φορολογικής μεταρρύθμισης του ΚΣΙΑ δεν έχει σκοπό τη μείωση των κρατικών εξόδων, αλλά την αποδοτικότερη λειτουργία των φορολογικών προνοιών στα ακίνητα. Αναφορικά με το θέμα των μεταβιβαστικών τελών και του ΦΠΑ στα ακίνητα, τονίζεται ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε. που φορολογεί τα ακίνητα και με δυο φόρους, πράγμα που με τη νέα ρύθμιση τροποποείται.
Πηγή www.buildnet.gr