Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η είδηση προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε διάφορους τόνους, είτε αυτές αφορούσαν τις έγγραφες ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ προς το ΥΠΕΚΑ είτε τις -μετά κατάρων και δακρύων-καταγγελίες απλών πολιτών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.Λογικό: σε μια εποχή που "βρέχει" (χαράτσια και φοροεπιδρομές) από δικαίους και αδίκους, η κοινωνική κατακραυγή για την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και στις μισθώσεις ήταν αναμενόμενη.
Δεν υπάρχει νόμισμα με μία όψη, όμως. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι αμοιβές που έχουν καθοριστεί για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών κλιμακώνονται από 1 έως 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει στο μηχανικό 250 ευρώ, περίπου το μισό ενός μηνιαίου ενοικίου σε μια αξιοπρεπή περιοχή
Είναι κατανοητό ότι αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση σε μια εποχή μέτρων "βαρέων βαρών" αυξάνει τον κεφαλόπονο χιλιάδων ιδιοκτητών, που πλήρωσαν και πληρώνουν λογαριασμούς ΔΕΗ με τρία ή τέσσερα μηδενικά.
Τ. Κονακλίδης: Το μέτρο αυτό δεν είναι εισπρακτικό.
Πρέπει, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό ότι, σε αντίθεση με το χαράτσι που επιβλήθηκε σε όλους μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το μέτρο του ενεργειακού πιστοποιητικού ΔΕΝ είναι εισπρακτικό.
"Το συγκεκριμένο μέτρο δεν κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού κι αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε πρώτα από όλα εμείς, οι ίδιοι οι μηχανικοί. Η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών ισχύει εδώ και χρόνια σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες με προφανή οφέλη για το περιβάλλον και την τσέπη του καταναλωτή. Μπορεί το ενεργειακό πιστοποιητικό να θεωρείται ότι επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη, αλλά την ίδια στιγμή προστατεύει τον ενοικιαστή. Και αυτό γιατί διασφαλίζει το αυτονόητο δικαίωμά του να γνωρίζει την ενεργειακή ταυτότητα του ακινήτου που νοικιάζει, ώστε να είναι σε θέση να υπολογίσει εκ των προτέρων το ύψος των κοινόχρηστων και των λογαριασμών που θα πληρώνει και να αποφασίσει αν το ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της υγείας των μελών της οικογένειάς του", δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης.   Πηγή www.buildnet.gr