Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Η αβεβαιότητα στην Ευρώπη καθιστά ελκυστικότερη την Ελβετία.

Στην Ελβετία στρέφεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός ξένων επενδυτών και αγοραστών κατοικίας, οι οποίοι επιχειρούν να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Knight Frank για την αγορά της Ελβετίας, η φήμη της χώρας ως επενδυτικό «καταφύγιο», η προσφερόμενη ποιότητα ζωής και η ισχυρή οικονομία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές, την έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους εύπορους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν μαζί με τις οικογένειές τους σε πόλεις, όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη και να επωφεληθούν των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται, μεταξύ των οποίων και εξαιρετικά σχολεία και πανεπιστήμια. Ετσι, σήμερα στην Ελβετία κατοικούν 573.000 εκατομμυριούχοι, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί σε 872.000, ή κατά 52% έως το 2020, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων να εξετάζουν νέες επενδύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος, οι ενδιαφερόμενοι, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες σε πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ-Κονγκ, δεν είχαν τη δυνατότητα απόκτησης αντίστοιχων προδιαγραφών ακίνητα στην Ελβετία. Αυτό αλλάζει πλέον, με την προσθήκη νέων συγκροτημάτων πολυτελείας κοντά στη λίμνη της Γενεύης. Σύντομα, θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και τροφοδοτείται κυρίως από ξένους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Οι μόνιμοι ξένοι κάτοικοι στην Ελβετία αυξήθηκαν κατά 23% από το 1995 έως τα τέλη του 2009, με τους Ασιάτες να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση μετά τους Ευρωπαίους.
Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της γης στην Ελβετία είναι προστατευόμενο, με αποτέλεσμα το 60-70% να μην μπορεί να οικοδομηθεί. Αντίστοιχα, η διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών πλησιάζει, παραδόξως, τα ελληνικά δεδομένα, καθώς όπως αναφέρουν οι αναλυτές, μια μεγάλη επένδυση μπορεί να χρειαστεί 10-15 χρόνια, έως ότου αποκτήσει τις πολυπόθητες άδειες. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά κατοικίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο μάλιστα πολλαπλασιάστηκε, μετά την πρόσφατη κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να επιβάλει πλαφόν στο ανώτατο ύψος διαπραγμάτευσης του ελβετικού φράγκου. Η απόφαση αυτή ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη των Βρετανών και Ευρωπαίων αγοραστών. Πηγή www.kathimerini.gr