Οι νέοι παίκτες, στην περίοδο αυτή, αποδείχτηκαν οι Τράπεζες, που άρχισαν να πωλούν τις υποθηκευμένες περιουσίες επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση
Η αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία, σημείωσε κίνηση συνολικού ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύγκριση με το ύψος των αγοραπωλησιών κατά τα προηγούμενα δύο έτη, ο όγκος αυτός αποτελεί δείγμα αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα αυτό.
Οι νέοι παίκτες, στην περίοδο αυτή, αποδείχτηκαν οι Τράπεζες, που άρχισαν να πωλούν τις υποθηκευμένες περιουσίες επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση. Στην αγορά μπήκε και η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων, η οποία πραγματοποιείαγοραπωλησίες σε τιμές πέντε φορές μικρότερες από αυτές του ελεύθερου εμπορίου.
Απουσιάζουν όμως οι μεγάλοι επενδυτές. Η μεγαλύτερη αγοραπωλησία είχε για αντικείμενό της το Mall of Sofia, το οποίο άλλαξε ιδιοκτήτη για δεύτερη φορά. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες αγοραστής είναι το Rockefeller Group και η τιμή της συμφωνίας ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, η τάση που χαρακτήρισε την αγορά ακινήτων, ήταν η στρωματοποίηση. Οι μεσίτες χαρακτήρισαν εκρηκτική την τάση ζήτησης υπερπολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων στην πιο ακριβή περιοχή του κέντρου της Σόφιας. Στην περιοχή αυτή οι τιμές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 4%.
Παράλληλα, οι περισσότεροι αγοραστές προτιμούν τις πιο φτηνές κατοικίες και διαμερίσματα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης καλών υποδομών. Στις περιοχές αυτές οι τιμές είναι πιο χαμηλές και η προσφορά μεγαλύτερη.
Μια σημαντική τάση που παρατηρείται, στο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών, είναι ότι οι Βούλγαροι αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις Τράπεζες και τις επενδύουν σε ακίνητα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι ο φόβος που προκαλεί το μέλλον του ευρώ, η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού και η αστάθεια που επικρατεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Βουλγαρίας, το ύψος του ποσού των καταθέσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων, ξεπερνά τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί η απόδοση των τόκων των τραπεζικών καταθέσεων να είναι συμφέρουσα, οι πολίτες της Βουλγαρίας όμως άρχισαν να ανακατευθύνουν τα ελεύθερά τους κεφάλαια στην αγορά ακινήτων. Αν και η τάση αυτή είναι πρόσφατη, οι αναλυτές την θεωρούν εξαιρετικά σοβαρή. Αυτό είναι φυσικό μια και οι συνδιαλλαγές αυτές αποτελούν το 20% του συνόλου της κίνησης των κεφαλαίων στη Βουλγαρία.
Μπορούμε να πούμε ότι η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ψυχολογίας των Βουλγάρων. Αυτό είναι κάτι το καθ’ όλα βάσιμο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το 70 % του κοινού πλούτου των Βουλγάρων, είναι τοποθετημένο σε ακίνητα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων αγοραστών ακίνητης περιουσίας, προκαλείται από την πτώση των τιμών. Η πτώση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα από τα επακόλουθα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τομέα αυτό. Λόγω της κρίσης οι τιμές έπεσαν, οι προσφορές έγιναν πιο συμφέρουσες και οι τόκοι των δανείων είναι αποδεκτοί.
Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν τα ακίνητα που αποφέρουν κέρδη από ενοίκια, όπως τα κτήρια γραφείων επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία κατατάσσει την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας στην 17η θέση και δείχνει ότι η Σόφια ξεπερνά ακόμα και το Παρίσι, σ’ αυτήν την κατηγορία.
Παρά την οικονομική κρίση, η οποία έπληξε περισσότερο τον κλάδο της αγοράς ακινήτων, στο διάστημα του 2011 πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως αγοραπωλησίες ύψους δισεκατομμυρίων. Οι πιο ακριβές απ’ αυτές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, με κύριους αγοραστές Ρώσους εκατομμυριούχους, με πρώτο τον Γιούρι Μίλερ, ο οποίος αγόρασε ακίνητο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στην Κοιλάδα της Πυριτίου, καθώς και τον Κινέζο εκατομμυριούχο Τσαν Γιού-Τουν.
Πηγή www.voria.gr