Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η αγορά εξοχικής κατοικίας προσφέρει διέξοδο από το τέλμα.



Η τουριστική κατοικία είναι η επένδυση που μπορεί να βγάλει σήμερα τον ελληνικό τουρισμό από το τέλμα, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές. Διαφορετικά το 2011 θα είμαστε όλοι στο "κόκκινο".
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, είναι κατηγορηματικός και σημειώνει ότι η πολιτεία αδυνατεί να στηρίξει ουσιαστικά τις επενδύσεις. "Η χώρα έχει ανάγκη από μάνατζερ που θα την πάνε μπροστά και όχι από λογιστές που κοιτάνε πώς να μαζέψουν περισσότερα λεφτά, μέσα από έκτακτες εισφορές και αύξηση της φορολογίας. Θα δουν ότι κάνουν λάθος όμως θα είναι αργά".
Η τουριστική κατοικία θα πρέπει να ενταχθεί στο χωροταξικό και μάλιστα άμεσα, μόνο έτσι θα καταφέρουμε να "ξεμπλοκάρουμε" επενδύσεις. Οι επενδυτές έρχονται, ενδιαφέρονται, αλλά μόλις δουν τι ισχύει τα μαζεύουν και φεύγουν, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η πολιτεία πάνω από μία δεκαετία προσπαθεί να αξιοποιήσει –εις μάτην- την τεράστια τουριστική περιουσία του ΕΟΤ, που περιλαμβάνει εκτάσεις "φιλέτα" και ακίνητα που θα τα ζήλευαν πολλές ανταγωνίστριες χώρες. Όμως αυτή η τεράστια περιουσία βαλτώνει μέσα στη γραφειοκρατία και την ανελαστικότητα του πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αντί λοιπόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης, η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική αύξησης του ΦΠΑ για να συγκεντρώσει έσοδα.
Η νέα αύξηση κατά 2 μονάδες αυτόματα κάνει "μη ενδιαφέρουσες" τις τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε επίπεδο ξενοδοχειακής λειτουργίας, λέει ο κ. Ανδρεάδης και εξηγεί: Οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι ίσες με τα κέρδη μιας ξενοδοχειακής μονάδας που διαμορφώνονται στο 6% με 7%.
Το μόνο που μπορεί να μας "τρέξει" σήμερα είναι η δυνατότητα πώλησης πολυτελών τουριστικών κατοικιών –με ξενοδοχειακές υπηρεσίες- όμως σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει πώληση παρά μόνο μίσθωση που δεν ενδιαφέρει τους επενδυτές. Το μοντέλο της πώλησης "δουλεύει" παγκόσμια, μόνο η Ελλάδα καθυστερεί να το αντιληφθεί.
Το εργατικό κόστος, η φορολογία και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, συνεχίζει ο κ. Ανδρεάδης έχουν βάλει "στον πάγο" κάθε τουριστική επένδυση και εκφράζει το φόβο ότι το 2011 όλες ανεξαιρέτως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα βγουν στο "κόκκινο".
Επιχειρήσεις που είχαν 5 εκατ. ευρώ κέρδη το 2008 και το 2009, φέτος και το 2011 είναι ζήτημα αν θα πιάσουν τα 2 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί να είναι και λιγότερα αν η πολιτεία συνεχίσει να εφαρμόζει την τακτική των έκτακτων εισφορών. Οπότε όλος ο κλάδος θα βγει στο "κόκκινο".
Πηγή www.capital.gr