Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ετοιμη λίστα με 3.000 κρατικά ακίνητα.


Στη δημιουργία ενός ελεγμένου μητρώου 3.000 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 εστιάζουν οι σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου. Το μητρώο θα περιλαμβάνει ακίνητα που θα προκύψουν από τον πρώτο έλεγχο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία υπολογίζεται ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι ‘'δουλεύουν'' αυτή την στιγμή μία δεύτερη λίστα 30 περίπου δημοσίων ακινήτων τα οποία παρουσιάζουν καλές προοπτικές (πρόκειται κυρίως για οικόπεδα και μεγάλες εκτάσεις) και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα με έμφαση τον τουριστικό τομέα.

Τα εν λόγω ακίνητα είναι ανεξάρτητα από τα 35 γνωστά αστικά ακίνητα που είχαν επιλεγεί στην αρχή και έχουν ήδη περιέλθει στη διαχειριση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κατάρτιση της δεύτερης λίστας κρίθηκε απαραίτητη με το σκεπτικό ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα περισσότερα από τα 35 ακίνητα (κυρίως αστικά κτίρια του Δημοσίου) είναι προβληματικά με βάση το νομικό και τεχνικό τους έλεγχο (π.χ. δεν έχουν άδεια, δεν είναι προσβάσιμα κ.τ.λ.) κι επομένως δεν μπορούν να αποφέρουν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από τη διάθεσή τους σε ιδιώτες.

Πάντως, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό.

Τα εν λόγω ακίνητα θα αξιοποιούνται μέσω του νόμου 2730/1999 που αφορούσε την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων και προέβλεπε μεταξύ άλλων ταχύτερες διαδικασίες για την έκδοση οικονομικών αδειών, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Από τις ...δύσκολες ‘'ασκήσεις'' που έχουν να λύσουν τα στελέχη που ασχολούνται με τη δημόσια ακίνητη περιουσία σχετίζεται με τους ρυθμούς με τους οποίους θα πρέπει να διοχετεύουν δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση σε μία ανύπαρκτη, αυτή την στιγμή, αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι εν δυνάμει επενδυτές θέτουν θέματα σε σχέση με το ίδιο το ευρώ αλλά και τις εξελίξεις γύρω από το PSI. Τα ζητήματα αυτά είναι και από τις βασικές αιτίες για τις καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος αφού, θεωρητικά, ακίνητα όπως το IBC στο Μαρούσι (σε τμήμα του οποίου λειτουργεί το εμπορικό κέντρο Golden Hall) ή εκτάσεις για τουριστική χρήση στη Ρόδο θα μπορούσαν ήδη να έχουν βγεί στην αγορά μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.  Πηγή www.ered.gr