Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Δορυφορικοί χάρτες «μαρτύρησαν» τα αυθαίρετα.



«Λαβράκια» αποκάλυψαν οι δορυφορικοί χάρτες που για πρώτη φορά καταγράφουν τα αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα. Οι χάρτες παρουσιάστηκαν χθες από το υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου και δείχνουν «όργιο» αυθαιρεσιών ακόμη και μετά τον Ιούλιο οπότε και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την τακτοποιήση αυθαίρετων κτισμάτων.

Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν αυθαίρετα κυρίως σε Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη όπου έγινε ενδελεχής έλεγχος. Η αποτύπωση των νησιών πριν και μετά τον Ιούλιο αποκάλυψε ότι πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να κτίσουν και να κάνουν δήλωση τακτοποίησης λέγοντας ψευδώς ότι τα κτίσματα υπήρχαν παλαιότερα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός «στη Μύκονο, όπου έχουν γίνει έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, έχουμε σταματήσει την κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας». Επιπλέον προειδοποίησε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου για να σταματήσει η ανέγερση αυθαιρέτων, ενώ στη συνέχεια οι υπηρεσίες θα προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα», είπε. Και κατέληξε:« Οι χάρτες θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, και έτσι θα έχουμε εικόνα του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής Επικράτειας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε και χάρτη όλης της Ελλάδας στον οποίο καταγράφονται οι περιοχές που βρίσκονται τα 300.000 αυθαίρετα για τα οποία έχουν κατατεθεί αιτήσεις τακτοποίησης και έχουν εισπραχθεί ήδη €400 εκατ.
Πηγή www.ered.gr