Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι ξένοι επενδυτές ακινήτων "φρενάρουν" λόγω της γραφειοκρατίας.



Εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα, αποτελεί η γραφειοκρατία, το πλήθος χαρτιών που απαιτούνται και οι δεκάδες εμπλεκόμενοι φορείς, ακόμα και για μία απλή συναλλαγή όπως η αγορα ακινήτου.

Όπως αναφέρει και το newsbeast.gr "για μια απλή συναλλαγή στην κτηματαγορά, ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να έρθει σε επαφή με 15 διαφορετικούς φορείς, να μαζέψει από 17 έως και 27 δικαιολογητικά και να περιμένει έως και 6 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον, εμπλέκονται ταυτόχρονα τρία νομικά συστήματα: συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα, σε χώρες, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Αυστραλία και η Νορβηγία απαιτούνται μόλις 5 βήματα για μια απόλυτα κατοχυρωμένη νομικά συναλλαγή. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε οι μόνοι γραφειοκράτες. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Βέλγιο και στη Γαλλία, το σύστημα της οποίας έχουμε υιοθετήσει".

Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευκολία κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας φέρνει την Ελλάδα στην 150η θέση, σε σύνολο 180 χωρών.

Πηγή www.buildnet.gr