Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ακυρες οικοδομικές άδειες με μεταφορά συντελεστή.



Μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έρχεται να αναστατώσει οικοδομικές άδειες και κτίρια που κατασκευάστηκαν με μεταφορά συντελεστή δόμησης.Συγκεκριμένα το ΣτΕ, ακύρωσε ως αντισυνταγματικές και παράνομες πολεοδομικές αποφάσεις που άνοιξαν το δρόμο για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Avenue, το οποίο λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια στο Δήμο Αμαρουσίου, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση του συλλόγου "Παρέμβαση Πολιτών" και κατοίκων της περιοχής.
Ειδικότερα, ακύρωσε 3 αποφάσεις των πολεοδομιών Αγίας Παρασκευής και Αμαρουσίου, για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και την έκδοση οικοδομικών αδειών, σημειώνοντας ότι οι πράξεις αυτές στηρίχθηκαν σε νόμο που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός (ν. 3044/2002) για τον καθορισμό των όρων για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Σημειώνεται ότι ο ν. 3044/2002, επέτρεπε με μεταφορά του συντελεστή με μόνο κριτήριο την αρτιότητα του κτιρίου καθώς και να έχει γίνει μέχρι το 2004 η αλλαγή χρήσης και υπέρβασης του συντελεστή.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μπορεί, να οδηγηθεί σε ακύρωση και νεότερη οικοδομική άδεια , καθώς δεν γίνεται να νομιμοποιηθεί παράβαση του παρελθόντος.
Οπότε, οι επιπλέον κατασκευές και αλλαγές στη χρήση θεωρούνται αυθαίρετες και παραμένει "άγνωστο" αν μπορούν να περιληφθούν στο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Πηγή www.buildnet.gr