Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Αυθαίρετα:"Η κυβέρνηση θέλει έσοδα και θα ψάξει το ζήτημα για να εξοικονομήσει χρήματα".



Ο πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδos, Τάσος Κονακλίδης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" προτρέπει τον κόσμο να ξεκινήσει την διαδικασία δήλωσης των αυθαιρέτων, καθώς όπως σημειώνει αν δεν το κάνει μπορεί να βρεθεί με μπλεγμένος με σημαντικά προβλήματα.Αναφέρει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα "καλό θα ήταν ο κόσμος να κινήσει τη διαδικασία δήλωσης των αυθαιρέτων. Αν δε δοθεί νέα παράταση, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικά προβλήματα, αφού τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά. Η κυβέρνηση θέλει έσοδα και θα ψάξει το ζήτημα για να εξοικονομήσει χρήματα. Επίσης, μετά τη δήλωση τακτοποίησης κάθε αυθαίρετο καταγράφεται κι έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε ποιες περιοχές είναι ανεπτυγμένες, ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Αρα ο στόχος είναι διττός. Από τη μία πλευρά να έρθουν έσοδα στην Πολιτεία και από την άλλη να επιτευχθεί ο σωστός σχεδιασμός".

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αυθαίρετων Κτισμάτων Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Γιώργος Κασελούρης, μικρός είναι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που κίνησαν τη διαδικασία για τη νομιμοποίησή τους καθώς εκτός από την τεράστια έλλειψη χρημάτων, υπάρχουν και σημαντικά προβλήματα και με τα αυθαίρετα κτίσματα σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. "Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα αυθαίρετα σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, αφού δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση γι' αυτά. Ο κόσμος φοβάται, αφού σκέφτεται ότι μπορεί να τα δηλώσω, να πληρώσω το σχετικό ποσό και μετά να χάσω τα χρήματά μου. To ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου δέχεται τα εξ αδιαιρέτου, αφήνουν τον κόσμο να πληρώσει, αλλά ο νόμος τελικά δεν τα δέχεται. Απορώ πως το υπουργείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δέχονται αυτήν την κατάσταση. Οι μηχανικοί μας λένε προχωράμε και βλέπουμε, αλλά δεν είναι δυνατό να δίνουμε χρήματα στον "αέρα"" τονίζει.

Σημειώνεται, ότι σήμερα έχουν φτάσει στις 320.000 οι αιτήσεις για την υπαγωγή κτισμάτων στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, η οποία έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2012. Ωστόσο, πιθανή θεωρείται και νέα παράταση, κάτι που ζητούν και αρκετοί φορείς, όπως το ΤΕΕ.
Πηγή www.buildnet.gr