Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ευκαιρίες λογω κρίσης στη Δυτ. Θεσσαλονίκη.



Σε τιμές μειωμένες μεταξύ 30%-40% συγκριτικά με τρία χρόνια πριν γίνονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη Δυτική θεσσαλονίκη, μια περιοχή που, εν μέσω αλλά και λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να γεννά ευκαιρίες για τους επίδοξους επενδυτές. Όπως διευκρινίζει ο αναπληρωτής γραμματέας του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τσιρίδης, η εν λόγω μείωση δεν αφορά τις μέσες τιμές των προς πώληση κατοικιών, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες νεόδμητων και ακινήτων με παλαιότητα έως δέκα έτη τόσο στο δυτικό τομέα όσο και στις λοιπές περιοχές της πόλης επιμένουν να μη βάζουν... πολύ νερό στο κρασί τους, δίνοντας εκπτώσεις έως 10%, με αποτέλεσμα αυτά τα σπίτια να μένουν στα αζήτητα.

"Οι αγοραστές αποφεύγουν τέτοιες περιπτώσεις και στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε μεταχειρισμένα σπίτια, όπου υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες, όπου εντοπίζουν δηλαδή, κατά το κοινώς λεγόμενο, "σκοτωμένες" τιμές, οι οποίες συνήθως προκύπτουν από τις πιεστικές ανάγκες ρευστότητας που δημιουργεί η κρίση σε πολλούς ιδιοκτήτες. Η κτηματαγορά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ούτως ή άλλως υποτιμημένη σε σχέση με το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, προσφέρει τις περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες", τονίζει και προσθέτει: "To τελευταίο διάστημα μάλιστα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση στην περιοχή σε σχέση βέβαια με τα πολύ αρνητικά δεδομένα της εποχής, για μεταχειρισμένες κατοικίες που πωλούνται από 30.000 έως 80.000 ευρώ. Οι εν λόγω αγοραστές μάλιστα δεν πτοούνται ούτε από τη συνεχή φορολογική επίθεση που δέχονται τα ακίνητα, διότι όταν γλιτώνεις 30.000 ή 40.000 ευρώ και έχεις ρευστότητα, δεν θα υπολογίσεις το χαράτσι των 500-1000 ευρώ το χρόνο".

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η πλειονότητα των αγοραπωλησιών συνεχίζει γίνεται με μετρητά, παρότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνονται περισσότερες περιπτώσεις αγοραστών που διασφαλίζουν δανειοδότηση για μέρος έστω του ποσού που απαιτείται για την αγορά του ακινήτου, στοιχείο που ίσως δείχνει μια σταδιακή αλλαγή πλεύσης των τραπεζών στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας-χωρίς πάντως αυτό να μπορεί να το υποστηρίξει κανείς τεκμηριωμένα.

Νεόδμητα και μεταχειρισμένα

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά με τις τιμές των κατοικιών στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιρίδης λέει ότι σε Ηλιούπολη, Σταυρούπολη, Νικόπολη και Κορδελιό οι τιμές στα νεόδμητα διαμερίσματα κινούνται από 800 έως 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην παραπάνω ζώνη των δυτικών συνοικιών υπάρχουν και οι περισσότερες αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες. Οι τιμές των μεταχειρισμένων 20-30 ετών κινούνται μεταξύ 450 έως 750 ευρώ το τ.μ.

Στον Εύοσμο η μέση τιμή για τα νεόδμητα φθάνει τα 1.400 ευρώ το τ.μ. και στα μεταχειρισμένα τα 950 ευρώ το τ.μ. Σε Ωραιόκαστρο, Ρετζίκι και Ευκαρπία κυριαρχούν οι μεζονέτες, που εκτιμώνται από 850 έως 1.500 ευρω το τ.μ., με τις μεταχειρισμένες 10-15 ετών να αρχίζουν από 550 ευρώ και να φθάνουν το πολύ μέχρι τα 1.300 ευρώ το τ.μ.

Στα διαμερίσματα της ζώνης που περιλαμβάνει την Πολίχνη, τη Νεάπολη, τα Μετέωρα, τους Αμπελόκηπους και τις Συκιές, οι τιμές για τις λίγες διαθέσιμες νεόδμητες κατοικίες αρχίζουν από 900 ευρώ το τ.μ. και φθάνουν έως και 1.500 ευρώ, διατηρούνται δηλαδή σταθερές, ενώ οι μεταχειρισμένες 20-30 ετών κυμαίνονται μεταξύ 350 έως 750 ευρω το τ.μ.

Αναφορικά με τις τιμές των ενοικίων στο δυτικό τομέα της πόλης, αυτές είναι ελαφρά μειωμένες (5%), συγκριτικά με πέρυσι, και κυμαίνονται, για τα δυάρια, ανάλογα με την περιοχή και τη θέση από 150 έως 450 ευρώ. Πηγή www.buildnet.gr