Μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της 16ης Διεθνούς Ημερίδας για τα παθητικά σπίτα, η οποία διοργανώνεται στις 4 Μαϊου στο Ανόβερο, δόθηκε στη δανική προεδρία η μελλοντική οδηγία, που αφορά στη δεσμευτική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια κατά 20% μέχρι το 2020.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται το ερχόμενο καλοκαίρι να την υιοθετήσει, με αποτέλεσμα από το 2020 και μετά τα κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου, να αποτελούν το "οικοδομικό" πρότυπο.
"Τα παθητικά κτίρια" όπως ονομάζεται, περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, συγκριτικά με άλλες κατασκευές και μπορούν να διασφαλίζουν την ενεργειακή τους αυτονομία, καθώς περιλαμβάνουν ηλιακά και παθητικά συστήματα από τον αρχικό τους σχεδιασμό.
Σημειώνεται, ότι στον κτιριακό τομέα υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, που φτάνει το 80% με 90% καθώς τα παλαιά κτίρια θεωρούνται ιδιαίτερα ενεργοβόρα.
Ηδη στην Ν. Κορέα και στην Καλιφόρνια έχουν επιβληθεί αυστηρά κτιτήρια εξοικονόμησης ενέργειας και από το 2020 θα κτίζονται μόνο κτίρια μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου ενώ στην Κίνα έχουν επιβληθεί από 1.1.2012 κριτήρια εξοικονόμησης έως και 70%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Γερμανία, το καινούργιο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler που χτίζεται στην πόλη Rastatt, ακολουθεί τα πρότυπα κτιρίων μηδενικού ενεργειακού ισοζυγίου. Στόχος του είναι η εξοικονόμηση 26 ποσοστιαίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και λειτουργικών εξόδων ύψους 450.000 ευρώ ετησίως.
Παθητικό σπίτι στην Ελλάδα.
Στην Παλιά Πεντέλη, έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό, το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη χώρα μας ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η κατασκευή του δεύτερου στη Νέα Πεντέλη. Επίσης, σε στάδιο υλοποίησης είναι και άλλα δύο σπίτια στο Βόλο και στην Καβάλα. Πηγή www.buildnet.gr