Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εως και 90% εξοικονόμηση ενέργειας από τις «πράσινες» κατοικίες.





Νέες τάσεις στην αγορά της «πράσινης» κατοικίας εισάγει και στη χώρα μας η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και κυρίως η έντονη επιθυμία ανεξαρτησίας από το πετρέλαιο θέρμανσης, προτάσσοντας το μοντέλο του «παθητικού σπιτιού» ως πρότυπο ενεργειακής κατανάλωσης.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η κλιματική αλλαγή δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Το κτιριακό περιβάλλον του ορατού πλέον μέλλοντος -και στη χώρα- τείνει να είναι το? παθητικό κτίριο! Η παγκόσμια κοινότητα εδώ και καιρό προσαρμόζει τα ενεργειακά της πρότυπα σε αυτά του παθητικού σπιτιού. Έχει γίνει κοινή πεποίθηση πλέον ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η αυξανόμενη κατανάλωση των κατοίκων του πλανήτη σε ενέργεια. Ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης, που φτάνει το 80% με 90% χωρίς απώλεια της ποιότητας των ανέσεων στο εσωτερικό περιβάλλον.

Λαμπρό παράδειγμα ως προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεί η Κίνα, στην οποία έχουν επιβληθεί αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης στη δόμηση, μέχρι και 70%, απ' την αρχή του 2012. Την ίδια στιγμή, στη Ν. Κορέα και την Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται μόνο «net zero energy building», ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ισχύει για όλα τα νεόδμητα το «nearly zero energy building». Τι συμβαίνει όμως στη χώρα μας και πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς;

Το πρώτο πιστοποιημένο «παθητικό σπίτι» στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και καιρό στην περιοχή της Παλιάς Πεντέλη, υλοποιημένο από την εταιρεία Project15. Ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Παλλαντζάς, μαζί με μία ομάδα νέων επιστημόνων προσπαθούν μεθοδικά και τεκμηριωμένα να διαδώσουν ότι και στην Ελλάδα το κτίριο του μέλλοντος πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Σε σπίτια των αστικών περιοχών που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1980, πριν τον κανονισμό θερμομόνωσης δηλαδή, έχουμε τεράστια προβλήματα ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς φτάνουν στις 200 με 300 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό το χρόνο. Δηλαδή εντάσσονται στην κατηγορία D και άνω τα περισσότερα» όπως επισημαίνει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Παλλαντζάς, υπογραμμίζοντας πως «Σε ένα νέο παθητικό σπίτι η αντίστοιχη κατανάλωση ανέρχεται στις 15 κιλοβατώρες, ενώ σε υφιστάμενο μπορεί να φτάσει μεταξύ 25 με 30 κιλοβατώρες για ψύξη θέρμανση και ζεστό νερό». Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, επισημαίνει πως «Αν μιλάμε για καινούργια κατοικία το κόστος είναι σχεδόν το ίδιο. Το πολύ, σε κάποιες περιπτώσεις να έχει 5% με 10% απόκλιση προς τα πάνω». «Το αυξημένο κόστος αγοράς της ενέργειας και η μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω της οικονομικής κρίσης είναι αλήθεια πως έχει επηρεάσει την αγορά της πράσινης κατοικίας θετικά. Αυτό που έχουμε δει από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε είναι ότι υπάρχει έντονη η επιθυμία ανεξαρτησίας από το πετρέλαιο θέρμανσης» τονίζει μιλώντας στην «ΗτΣ» η πολιτικός μηχανικός Μάγια Πρασοπούλου της εταιρείας Zero Energy Homes. «Μόλις αντιλαμβάνεται κανείς τι ακριβώς είναι ένα παθητικό σπίτι και πώς λειτουργεί, ενθουσιάζεται. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αυξημένο για την πράσινη κατοικία λόγω της οικονομικής κρίσης, παρ' όλα αυτά η κατασκευή κατοικίας γενικότερα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμη για ουσιαστική ανάπτυξη της αγοράς», καταλήγει.

Τι είναι το παθητικό σπίτι;
Είναι μηδενικής σχεδόν ενεργειακής κατανάλωσης, οικονομικό και ενδείκνυται για όλα τα κλίματα. Το παθητικό σπίτι είναι ένα κτίριο στο οποίο το εσωτερικό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί χωρίς ενεργά συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Το σπίτι θερμαίνεται και ψύχεται η ίδια, ως εκ τούτου «παθητικό». Αυτό σημαίνει ότι η συνδυασμένη κατανάλωση ενέργειας ενός παθητικού σπιτιού είναι μικρότερη από το μέσο νέο ευρωπαϊκό σπίτι. Η συνδυασμένη ενέργεια που καταναλώνεται από ένα παθητικό σπίτι είναι λιγότερη από το ένα τέταρτο της ενέργειας που καταναλώνεται από το μέσο όρο των νέων κατασκευών.

Μελέτες και κόστη για νέες πράσινες κατοικίες.

Η Project15 αυτή τη στιγμή κατασκευάζει επιπλέον μια νέα κατοικία στη Νέα Πεντέλη. Σύμφωνα με τον κ. Παλλαντζά «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει αποφασίσει να μετατρέψει το σπίτι του σε παθητικό, αλλά λόγω της κρίσης υπάρχει κατάσταση αναμονής. Η συγκεκριμένη κατοικία θα είναι πολύ πιο οικονομική από την άλλη στην Παλαιά Πεντέλη, καθώς ευνοείται σημαντικά από τον προσανατολισμό, φτάνοντας έτσι στις 8 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό. Ταυτόχρονα, γίνεται μελέτη για ένα νέο οίκημα στην Πάφο της Κύπρου, που θα έχει σχεδόν μηδενική κατανάλωση, φτάνοντας στις 3-4 κιλοβατώρες το τετραγωνικό».

«Ένα παθητικό σπίτι έχει ακόμη μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια λόγω της ενισχυμένης θερμομόνωσης και του σωστού προσανατολισμού του. Το επιπλέον κόστος κατασκευής ενός παθητικού σπιτιού σε σχέση με ένα συμβατικό εκτιμάται γύρω στο 10% και η περίοδος απόσβεσης λίγο μικρότερη από 10 έτη», επισημαίνει Μάγια Πρασοπούλου της εταιρείας Zero Energy Homes.
Σε ένα νέο παθητικό σπίτι η αντίστοιχη κατανάλωση ανέρχεται στις 15 KW, ενώ σε υφιστάμενο μπορεί να φτάσει μεταξύ 25 με 30 KW
Αυστηρά κριτήρια μέχρι και 70%, εξοικονόμησης στη δόμηση, έχουν επιβληθεί απ' την αρχή του 2012 στην Κίνα. Πηγή www.imerisia.gr