Μεγάλες επιβαρύνσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.Όπως είναι γνωστό, μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να υιοθετήσει ένα νέο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που όπως προέκυψε από τον κοινωνικό διάλογο θα εξισώνει τις τιμές της εφορίας με αυτές που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας.
To σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει οι τιμές ζώνης να είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της αγοράς και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην παρουσιάζουν τις σημερινές σημαντικές αποκλίσεις. Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας τιμών και ταυτόχρονα την κατάργηση των αρμόδιων επιτροπών που συστήνονται σε κάθε νομό κάθε φορά που είναι να αναπροσαρμοστούν σι αντικειμενικές τιμές. Η νέα αυτή "τράπεζα τιμών" σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύει τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων, αλλά και άλλοι φορείς της αγοράς, όπως είναι τα επιμελητήρια, η ομοσπονδία των κατασκευαστών, των μεσιτών κ.λπ.
Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, το ποσοστό των αυξήσεων μπορεί να φτάσει ακόμα και το 80%, γεγονός που θα προκαλέσει νέα καθίζηση στην αγορά ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, "οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και το ύψος τους δεν θα εξαρτάται από το αν πάνε καλά ή όχι τα δημόσια έσοδα, ώστε όταν υπάρχει ανάγκη είσπραξης εσόδων να αποφασίζεται η αύξησή τους".
Η βάση δεδομένων της Τραπέζης Ελλάδας ενημερώνεται από τις εμπορικές τράπεζες μέσω των δανείων που χορηγούν στους καταναλωτές. Κάθε τράπεζα που δέχεται μία αίτηση για τη χορήγηση ενός στεγαστικού δανείου προχωρά στην εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, από ειδικό εκτιμητή που καταλήγει στην εμπορική αξία της κατοικίας.
Δύο φορές το χρόνο
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφώνονται ετησίως ή και δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με τη χρηματιστηριακή» μεταβολή των τιμών, όπως αυτές θα καταγράφονται από τη νέα υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους "πιστοποιημένους" φορείς. Όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, το νέο σύστημα θα οδηγήσει:
- Σε αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες). Παρότι οι αγοραίες τιμές έχουν υποχωρήσει από 7,5% έως 24,5%, παραμένουν ακόμη σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αντικειμενικών.
Ανοδος και των φόρων
Η άνοδος των αντικειμενικών θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές όπου καταγράφεται μικρή μείωση των αγοραίων τιμών.
- Σε μειώσεις των αντικειμενικών για εμπορικά ακίνητα, όπου oι αγοραίες τιμές έχουν σημειώσει καθίζηση λόγω και της συρρίκνωσης της καταναλωτικής ζήτησης. Μικρή πτώση των αντικειμενικών ίσως υπάρξει σε περιοχές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας. Η άνοδος των αντικειμενικών τιμών στις κατοικίες θα προκαλέσει μπαράζ πρόσθετων επιβαρύνσεων σε φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα και υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές. Αναλογικά λοιπόν θα αυξηθούν το έκτακτο τέλος ακινήτων, το ΤΑΑΠ, ο φόρος μεταβίβασης, οι φόροι κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τέλη και δικαιώματα που καταβάλλονται στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αλλά και έξοδα υποθηκοφυλακείου.
Ακόμη και εάν τελικώς καταργηθούν ή συγχωνευθούν οι φόροι επί ακινήτων σε δύο ή τρεις μόνο, όπως προτείνεται από την επιτροπή φορολογικής μεταρρύθμισης, επί της ουσίας δεν θα υπάρξει ελάφρυνση, αφού τα έσο δα του κράτους πρέπει να παρουσιαστούν αυξημένα. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μελετάται να συνοδευτεί από μεγάλη μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, προκειμένου να μην πληγεί ακόμη περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 8-10% επί της ανταγραφόμενης στο συμβόλαιο αξίας του ακινήτου και εξετάζεται να καθιερωθεί πιο προοδευτική φορολόγηση με συντελεστή που θα ξεκινά από το 5%.
Πέντε χαράτσια για τους ιδιοκτήτες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, από τον Μάιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν πέντε χαράτσια:
l. To Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009. Περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα "ξεχασμένα" εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009. Θα το πληρώσουν οι άγαμοι, που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.920.000 δηλώσεις από 3.946.646 ιδιοκτήτες και έχουν βεβαιωθεί φόροι ύψους 278,97 εκατ. ευρώ.
2. Την έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του έτους 2009. Όσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%, ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
3. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα λάβουν τον "λογαριασμό" του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έτους 2010.
4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011. Πάνω από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.
5. To Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2012 που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. To τέλος θα καταβληθεί σε 5 ίσες δόσεις. Πηγή www.buildnet.gr