Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προς αναζήτηση επενδυτή για το Κτηματολόγιο.


Στρατηγικό επενδυτή για την Κτηματολόγιο ΑΕ αναζητεί το Ελληνικό Δημόσιο, υιοθετώντας ουσιαστικά τη πρόταση ολλανδών εμπειρογνώμων, για την επιτάχυνση των διαδικασιών κτηματογράφησης.

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος,Υποδομών, Μ. Βορίδη, και Γ. Κουτρουμάνη αποφασίσθηκε η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την Κτηματολόγιο ΑΕ, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη υλοποίηση του στόχου της κτηματογράφησης της χώρας και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κτηματολογίου. Η Διυπουργική Επιτροπή εξουσιοδότησε την Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών να συντάξει και να αναρτήσει στο διαδίκτυο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή χρηματοοικονομικού συμβούλου του Δημοσίου.

Το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνώμων κάνει λόγο για πολύπλοκες και χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες με τη προκήρυξη πολλών μελετών για μικρές περιοχές και προτείνει άμεση κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας σε ένα βήμα, προκηρύσσοντας τις μεγαλύτερες περιοχές.

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες στο πόρισμα τους καταλήγουν σε τρία βασικά σενάρια, για το πώς μπορεί να μετεξελιχθεί από εδώ και πέρα το Κτηματολόγιο, αλλά και ο ΟΚΧΕ που πάει μαζί ως εποπτεύουσα αρχή. Το 1ο σενάριο, που φαίνεται να εγκαταλείπεται, έκανε λόγο για την ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Δημόσιας Αρχής όπου στην πράξη θα συγχωνευτεί ο ΟΚΧΕ και το Κτηματολόγιο υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος,

Το 2ο σενάριο αφορά τη διακριτή λειτουργία ΟΚΧΕ αφ' ενός και Κτηματολογίου αφ' ετέρου, αλλά με πλήρη ιδιωτικοποίηση της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», Το 3ο σενάριο είναι μεικτό, με το διακριτό ρόλο ως δημοσίου εποπτικού οργάνου του ΟΚΧΕ, αλλά την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο «Κτηματολόγιο Α.Ε.». ered.gr