Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Μείωση πωλήσεων κατοικιών στη Βρετανία.


Στο χαμηλότερο σημείο από το 2008 βρέθηκαν οι αγοραπωλησίες κατοικιών στη Μεγ. Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyds TSB.
Συγκεκριμένα, μόλις το 40% από τις 500 πόλεις που καταγράφονται στην έρευνα εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων κατοικιών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2008, όταν όλες ανεξαιρέτως οι πόλεις είχαν σημειώσει κάμψη των πωλήσεων, λόγω του ξεσπάσματος της διεθνούς οικονομικής κρίσης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Αντίστοιχα, σε σχέση με το 2010, η μείωση των πωλήσεων αφορούσε το 20% των πόλεων, δείγμα της αρνητικής πορείας που σημείωσε η αγορά πέρυσι.
Συνολικά, στη χώρα καταγράφηκαν 630.389 αγοραπωλησίες κατοικιών, έναντι 654.481 το 2010. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πόλεις του βορρά είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων, με το 59% εξ αυτών να καταγράφει ανοδική τάση, έναντι 41% στον νότο.
Το ακριβώς αντίστροφο είχε παρατηρηθεί το 2010. Αυτό εξηγείται και από το γεγονός ότι η προσφορά κατοικιών προς πώληση ήταν σαφώς πιο πενιχρή στον βρετανικό νότο, εξέλιξη που με τη σειρά της ευνόησε την διατήρηση των τιμών σε πιο υψηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς κατοικίας εμφάνισε σημάδια επιδείνωσης το 2011, ως αποτέλεσμα των αρνητικών προοπτικών της βρετανικής οικονομίας γενικότερα. Ενας επιπρόσθετος λόγος που συγκράτησε τον τελικό αριθμό των αγοραπωλησιών ήταν και η δυσκολία αρκετών ενδιαφερομένων να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για την προκαταβολή. Σύμφωνα πάντως με προβλέψεις του ερευνητικού κέντρου CEBR, οι τιμές θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα το 2016. Πηγή www.kathimerini.gr