Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πλυντήριο για «ξέπλυμα» η αγορά ακινήτων.


Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά που δηλώνουν μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα, βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.
Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει για περίπου 700 στους οποίους θα ανοιχτούν οι λογαριασμοί τους και θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες τους καθώς φέρονται να έχουν ακίνητα που αγοράστηκαν με μαύρο χρήμα. Υπάρχουν περιπτώσεις εξόφθαλμης παρανομίας και δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων είχε εξελιχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε «πλυντήριο» για να ξεπλένεται χρήμα από παράνομες δραστηριότητες ή να κρύβεται εισόδημα από την εφορία.
Τα παραδείγματα είναι πολλά όπως συμβολαιογράφος της Αθήνας έχει στην κατοχή του ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ομως το 2010 δήλωσε στην εφορία εισοδήματα μόλις 5.000 ευρώ.
Επίσης, γνωστός δικηγόρος από την Αθήνα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ στη φορολογική δήλωση δήλωσε εισόδημα 40.000 ευρώ.
Δικηγόρος από την Κόρινθο με αξία ακίνητης περιουσίας 1,085 εκατ. ευρώ, ο οποίος το 2010 εμφανίζεται στην εφορία να μην έχει καθόλου εισοδήματα.
Συμβολαιογράφος από την Κόρινθο ο οποίος επίσης δήλωσε μηδενικό εισόδημα αλλά έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 1,049 εκατ. ευρώ.
Πρόβλημα υπάρχει και με την ακίνητη περιουσία ύψους 2,694 εκατ. ευρώ ενός δικηγόρου από την Κρήτη ο οποίος δήλωσε εισόδημα 22.600 ευρώ. Πηγή www.ered.gr