Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, από τα πιστωτικά ιδρύματα και παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του διοικητή της, οι τιμές των διαμερισμάτων στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας (Πατήσια, Μεταξουργείο, κ.λπ) αλλά και του Πειραιά (Δραπετσώνα, Νίκαια κ.α.) παρουσίασαν τετραπλάσια μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές των πιο αναβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας (Κολωνάκι, Πλάκα κ.α.).Ωστόσο, η ΤτΕ διαπίστωσε ότι η περιορισμένη έκταση της μείωσης των τιμών, έτσι όπως αυτές καταγράφονται στις τριμηνιαίες έρευνές της, δεν αντανακλούν πλήρως την πραγματικότητα καθώς οι δείκτες που βασίζονται στις εκτιμήσεις των τραπεζών για την αξία των ακινήτων παρουσιάζουν μια σχετική υστέρηση στην καταγραφή της πραγματικής μείωσης των τιμών. "Μια τέτοιου είδους υστέρηση στην καταγραφή των πραγματικών μεταβολών των τιμών των κατοικιών, έως ένα βαθμό, είναι πιθανόν να ισχύει και για τους δείκτες της ΤτΕ. Μεσοπρόθεσμα, πάντως, οι δείκτες αυτοί καταγράφουν πλήρως την πραγματική μείωση των τιμών", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 3,7% το 2009,4,7% το 2010 και 5,1%το 2011 (-5,4%, -4,9%, 4,3% και -5,9% το α, β, γ και δ τρίμηνο του 2011 αντίστοιχα). Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώνει η ΤτΕ από τα κτηματομεσιτικά γραφεία, η υποχώρηση των τιμών είναι μεγαλύτερη.
Οπότε, όπως σημειώνει η ΤτΕ "η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα επίπεδα των τιμών της αγοράς δεν θα πρέπει να γίνει με κάποιον οριζόντιο τρόπο, καθώς η μεταβολή των εμπορικών τιμών των ακινήτων από τις αρχές του 2007 έως σήμερα διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών περιοχών".
Σημειώνεται, ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς τον προσεχή Ιούνιο, περιλήφθει στο Μνημόνιο 2 και η Τρόικα αναμένεται να πιέσει για την εφαρμογή του μέτρου.
Η ΤτΕ θεωρεί ότι οι διαρκείς αναβολές για την αύξηση των αντικειμενικών, επιτείνουν την αβεβαιότητα στην αγορά και κατά επέκταση την ύφεση της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας, ωστόσο απορρίπτει το ενδεχόμενο μονομερούς αύξησης των τιμών χωρίς παράλληλες παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων που θα μειώσουν τα βάρη. Οπως επισημαίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών θα πρέπει να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, στην κατεύθυνση τόσο της μείωσης της φορολογίας των μεταβιβάσεων, της κατάργησης των επιμέρους επιβαρύνσεων και της θέσπισης ή διατήρησης ενός μικρού αριθμού ενιαίων φόρων που θα αντικαταστήσουν το πλήθρος των υπαρχόντων. Πηγή www.buildnet.gr