Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ποιά κριτήρια μαζί με την τιμή κάνουν ελκυστικό ένα ακίνητο.



Η σημαντική κάμψη που παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης των ακινήτων στην περιοχή των βορείων προαστίων έχει αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε φάση διαρκούς διόρθωσης.Στελέχη της αγοράς ακινήτων των βορείων προαστίων ανέφεραν ότι τα ακίνητα που βρίσκονται στα βόρεια προάστια πωλούνται πλέον σε προσιτές τιμές και αυτό διότι υπάρχει σημαντική προσφορά. Η προσφορά αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι δεν μπορούν να συντηρήσουν σε ετήσια βάση τα μεγάλα ακίνητα που είχαν αγοράσει πριν αρκετά χρόνια, όταν η οικονομία ήταν σε φάση διαρκούς ανάπτυξης. Νέες κατασκευές αναπτύσσονται με το σταγονόμετρο, ενώ το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει στραφεί κυρίως στα παλαιά ακίνητα, λόγω των χαμηλότερων τιμών που ζητούνται.

Τα ακίνητα που προσφέρονται ποικίλλουν ανάλογα με το εμβαδόν και την παλαιότητα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναζητούν διαμερίσματα μικρής σχετικά επιφάνειας σε μεσαίου κόστους περιοχές. Στις λεγόμενες ακριβές περιοχές παρατηρείται τάση εξορθολογισμού των ζητούμενων επιπέδων τιμών και σύγκλιση των τιμών με περιοχές ανάλογων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Σταθερό το απόθεμα

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο απόθεμα κατοικιών μεγάλων επιφανειών παραμένει σταθερό και οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις των ζητούμενων τιμών σημειώθηκαν είτε σε ακριβές περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Κηφισιά, Νέα Φιλοθέη Αμαρουσίου, Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου) είτε σε περιοχές με ακίνητα μεγάλων επιφανειών (μεζονέτες Κάτω και Νέας Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Πατήματος, Γέρακα). Στις ακριβότερες περιοχές των βορείων προαστίων (Νέο Ψυχικό, Παπάγου, Νέα Κηφισιά και Κάτω Κηφισιά) οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 4.000 ευρω ώς 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από την άλλη, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Βριλήσια, Μελίσσια, Αγία Παρασκευή και Χολαργό οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 3.000 ευρώ ώς 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οικονομικότερες περιοχές των βορείων προαστίων χαρακτηρίζονται η Λυκόβρυση, το Ηράκλειο, ο Γέρακας και το κέντρο της Νέας Ερυθραίας, όπου οι τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων διαμορφώνονται από 2.700 ευρώ ώς 3.100 ευρω ανά τετραγωνικό μέτρο.

Βέβαια όπως διευκρίνισαν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ενδιαφερόμενος τι ακριβώς σημαίνει η έννοια "ευκαιρία" για τις παραπάνω περιοχές. Οπως τόνισαν ευκαιρία σημαίνει να βρει το ακίνητο το οποίο αναζητά σε μια τιμή χαμηλότερη από το μέσο όρο όσων ακινήτων με το ίδιο προφίλ πωλούνται στην ίδια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει ο υποψήφιος αγοραστής να ορίσει το προφίλ του ακινήτου που ψάχνει με βάση τις ανάγκες του, τη χρήση για την οποία το προορίζει και το βαθμό που είναι έτοιμος να συμβιβαστεί, δηλαδή τι παραχωρήσεις είναι έτοιμος να κάνει στο ακίνητο που αναζητεί.

Κατά συνέπεια δεν είναι η τιμή ο μοναδικός παράγοντας που προσδιορίζει ένα ακίνητο ευκαιρίας, αλλά και το προφίλ του ακινήτου όπως το διαμορφώνει ο υποψήφιος αγοραστής με βάση τις ανάγκες του.

Αλλα κριτήρια τα οποία κάνουν ελκυστικότερο ένα ακίνητο και παραμένουν τα πλέον δημοφιλή στις αναζητήσεις των αγοραστών είναι η ποιότητα κατασκευής, η υπεραξία που μπορεί να δώσει ένα ακίνητο στο μέλλον ή, εναλλακτικά, πόσο εμπορεύσιμο θα παραμείνει στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τελευταία προστέθηκε και το κριτήριο των τακτοποιημένων αυθαιρεσιών (ημιυπαίθριοι, βοηθητικοί χώροι κλπ.).
Πηγή www.buildnet.gr