Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Οι εξαγγελίες Σαμαρά για την ακίνητη περιουσία.




Τα ακίνητα βρίσκονται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και των εξαγγελιών που κάνουν. Αλλωστε, οι «νοικοκυραίοι» με την ακίνητη περιουσία αποτελούν ισχυρό χαρτί για όποιο κόμμα τους δελάσει.

Χθες, λοιπόν, στην παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στην ακίνητη περιουσία. Οι σημαντικότερες εξαγγελίες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες κι αν δε μείνουν προεκλογικά χαρτιά θα τους ανακουφίσουν είναι:

• Η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων, υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς, δε θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών. Βεβαίως, ο κανόνας αυτός ισχύει από την ΤτΕ αλλά έχει καταστρατηγηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια ρύθμιση θα προϋπόθετε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και θα έπρεπε σίγουρα να μετρηθούν και οι συνέπειες στο καταρρέον τραπεζικό σύστημα.

• Ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε για το μέλλον, επιδότηση με 2% για 10 χρόνια στα στεγαστικά δάνεια για την 1η κατοικία.

• Υποσχέθηκε κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

• Εξήγγειλε την αντικατάσταση των φόρων στα ακίνητα από έναν ενιαίο, όπως ο ΕΤΑΚ που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

• Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δε θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, αν και υπάρχει ως δέσμευση στο δεύτερο Μνημόνιο. Πηγή www.ered.gr