Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ποιοί θέλουν mall στο ελληνικό.

Developers που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων είναι αρκετές από τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Ελληνικό.

Εκτός από την ελληνική Lamda Development του ομίλου Λάτση στο διαγωνισμό κατεβαίνει τόσο η γνωστή από την οδό Πειραιώς Plaza Centers, που «σκόνταψε» στο οικόπεδο της ΒΙΣ, όσο και η ισπανική La Societe Generale Immobilliere Espagne (LSGIE) που το 2008 έσπασε τη συμφωνία με τη REDS για την ανάπτυξη του κτήματος Καμπά στη Κάντζα της Αττικής, οδηγώντας τη μετοχή της θυγατρικής της Ελλάκτωρ σε πτώση 7% και της μητρικής κατά 3,5%.

Το προσύμφωνο που είχε υπογραφεί στα τέλη του Ιουλίου του 2005 προέβλεπε την πώληση του εν λόγω ακινήτου στη LSGIE έναντι τιμήματος €70 εκατ. προκειμένου αυτή να αναπτύξει εκεί μεγάλο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, επένδυση αξίας €300 εκατ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προέβλεπε την έκδοση των αναγκαίων αδειών από την θυγατρική της Ελλάκτωρ, κάτι που δεν έγινε δυνατόν παρά τα τρία χρόνια που παρήλθαν.

Από το εμπορικό κέντρο επιφάνειας 100.000 τμ. είχε αποχωρήσει και στις αρχές του 2001 μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων η Lend Lease με σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα τη Μεγ. Βρετανία.

Δύο στοιχεία που αυτή την ώρα ελαχιστοποιούν την πιθανότητα υλοποίησης του έργου είναι η παράταση της σύμβασης του αεροδρομίου και η σήραγγα του Υμηττού, που θα συνδέσει τα Μεσόγεια με το Σαρωνικό.

Η παράταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το retail park (Factory, IKEA, Κωτσόβολος, Leroy Merlin) καθώς δημιουργείται χρονικός ορίζοντας που μπορεί να υλοποιηθεί επένδυση σε mall και το αεροδρόμιο έχει δείξει ότι μπορεί να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά. Άλλωστε ο χώρος αυτός γέννησε και τα περισσότερα στελέχη της ελληνικής αγοράς ακίνητης περιουσίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε ότι αφορά την σήραγγα, αυτή ενδυναμώνει τον κομβικό ρόλο του οικοπέδου στο Ελληνικό καθώς μόνο η «πελατεία» των νοτίων προαστίων είναι ικανή να στηρίξει μεγάλη επένδυση σε εμπορικό κέντρο. Με τον οδικό αυτό άξονα προστίθεται περισσότερος πληθυσμός σε ακτίνα μισής ώρας προσπέλασης.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου υλοποίησης της ανάπτυξης της REDS στον Καμπά, καθιστούν το εμπορικό κέντρο στο Ελληνικό- που εχει χαρακτηρισθει απο πολλους ως το καλύτερο οικόπεδο της Μεσογείου- αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πηγή www.ered.gr