Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι επενδυτές επιστρέφουν στις καλές γειτονιές του Παρισιού.


Μετά το Λονδίνο και ορισμένες γερμανικές πόλεις, πλέον και το Παρίσι μπορεί να συγκαταλέγεται ως ένας από τους ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς για επενδυτές κατοικίας. Σχετική έρευνα της Knight Frank αναφέρει ότι Γερμανοί, Ιταλοί και Βρετανοί αγοραστές είναι οι πλέον δραστήριοι στην αγορά πολυτελών κατοικιών της γαλλικής πρωτεύουσας, εκδηλώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων αξίας από 1 έως και 5 εκατ. ευρώ, με σημείο αναφοράς το 6ο, το 7ο και το 8ο δημοτικό διαμέρισμα, περιοχές όπου συγκεντρώνονται πολλά πολυτελή ακίνητα. Κύριος λόγος της αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Παρίσι αποτελεί το γεγονός ότι οι τιμές είναι συχνά από 20% έως και 30% χαμηλότερες απ' ό, τι στο κεντρικό Λονδίνο.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του 2011, οι τιμές μειώθηκαν κατά 3% στην αγορά των πολυτελών κατοικιών, μιας και η άνοδος των τιμών και της ζήτησης που είχαν προκύψει κατά το πρώτο εξάμηνο, αντιστράφηκαν κατά το δεύτερο μισό του έτους. Αιτία ήταν η άνοδος της προσφοράς, κυρίως σε ό, τι αφορά τις κατοικίες κόστους από 2 έως και 5 εκατ. ευρώ. Ενας πρόσθετος λόγος που οδήγησε τις τιμές σε υποχώρηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ήταν και η γενικότερη πορεία της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η οποία κορυφώθηκε τότε, με επίκεντρο την Ελλάδα και τη διάσωσή της, μέσω του κουρέματος του χρέους. Εκτός από τους Ευρωπαίους επενδυτές, το Παρίσι είδε πέρσι αύξηση του ενδιαφέροντος και από αγοραστές από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Ωστόσο, κάθε υποψήφιος αγοραστής τροφοδοτείται και από άλλα κίνητρα. Ορισμένοι κινούνται στην αγορά για λόγους κύρους, άλλοι θέλουν ένα ακίνητο ως βάση, έως ότου τα παιδιά τους ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην πόλη, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ενδιαφερομένων θεωρούν την αγορά κατοικιών του Παρισιού ως ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι συναξιολογούν και το γεγονός ότι το Παρίσι αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό κουλτούρας, κύρους, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ετσι, η απόκτηση ενός ακινήτου εκεί, αξιολογείται ως μια θετική προοπτική, με το πρόσθετο πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με το Λονδίνο. Πάντως, οι επενδυτές θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ για την αγορά ενός διαμερίσματος στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα και πιο συγκεκριμένα στην περίφημη Σεντ Ζερμέν ντε Πρε. Πηγή www.kathimerini.gr