Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ερχονται deals στα ακίνητα.



Στο «μικροσκόπιο» επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα σε τιμές... κοψοχρονιά, φαίνεται να εισέρχεται η Κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία, λόγω της απουσίας σημαντικών αγοραπωλησιών εν μέσω της κρίσης, εκτιμάται ότι έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2000.
Ενδεικτικό της τάσης που άρχισε να διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη Ελληνο-αμερικανός επενδυτής ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να εντοπίσει distressed ακίνητα για να επενδύσει. «Του έχουν υποδειχθεί ακίνητα στο κέντρο της πόλης, όπως επίσης και σε περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταλήξει σε κάτι, αφού εκείνο που του άρεσε, από άποψη χωροθέτησης, ήταν παλαιό», ανέφερε στην «Η» πηγή που γνωρίζει τις κινήσεις του επενδυτή, για να προσθέσει παράλληλα πως ο επενδυτής πιθανώς να περιμένει και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.
Τιμές
Οι αξίες, πάντως, ήδη έχουν πιεστεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς εκτιμάται ότι έναντι του 2008?09, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, για «προϊόντα» που η τιμή τους ήταν πάνω από 5 εκατ. ευρώ, ενδέχεται η μείωση να φθάνει ποσοστιαία ακόμη και στο 50% συγκριτικά.
Ενα σημαντικό deal, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες κάτω από συνθήκες εμπιστευτικότητας, για εμπορικό ακίνητο 110 τ.μ., επί της οδού Τσιμισκή, μεταξύ Διαγωνίου και Κούσκουρα, σε τιμή που προσέγγισε τα 2 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά περίπου 35% με τα δεδομένα που ίσχυαν το 2008.
Στο τέλος του 2011, επίσης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου μεταβιβάστηκε ένα προνομιακό ακίνητο με τιμή που υπερέβη κατά τι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς δεν υπήρξε deal που να ξεπεράσει σε αξία τα 5 εκατ. ευρώ, καθώς για ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το πρώην Βιαμύλ ή το πρώην κτίριο της Notos Gallery στην καρδιά της πόλης, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι κατά πληροφορίες, τηρούν στάση αναμονής.imerisia.gr