Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ο φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ.



Εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων κομμάτων τάσσονται πλέον υπέρ της κατάργησης του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αναγνωρίζουν ότι ο φόρος, παρά την όποια εισπρακτική επιτυχία, προκάλεσε τεράστια προβλήματα ακόμη και στην ίδια τη ΔΕΗ. Κατάργηση του φόρου όμως δεν σημαίνει και φοροελάφρυνση. Στη θέση του περίφημου ΕΕΤΗΔΕ, θα τοποθετηθεί κάποιος άλλος φόρος. Το αν θα είναι ποιο βαρύς και για ποιους, θα φανεί μετά τις εκλογές...
Όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά τις εκλογές στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου φορολογικού νόμου θα επανέλθει ένας φόρος τύπου ΕΤΑΚ. Θα είναι ένας φόρος ο οποίος θα στηριχτεί στα στοιχεία που έχει καταχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στο λεγόμενο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Σε σχέση με το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ, ο φόρος τύπου ΕΤΑΚ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα:

1. Ο φορολογούμενος πληρώνει με βάση τη συνολική αξία της περιουσίας του και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Έτσι, αποτρέπονται φαινόμενα ακραίας αδικίας όπως αυτά που έφερε το ΕΕΤΗΔΕ: ιδιοκτήτες δύο διαμερισμάτων στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, να πληρώνουν περισσότερο φόρο από τον ιδιοκτήτη μονοκατοικίας στην Γλυφάδα ή στην Κηφισιά.

2. Ο φόρος μπορεί να είναι κλιμακωτός έτσι ώστε να επιβαρύνονται περισσότερο οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα θέσπισης αφορολογήτου ορίου έτσι ώστε να απαλλαχθεί από κάθε επιβάρυνση ο μικροιδιοκτήτης ο οποίος κατέχει μόνο ένα δυάρι. Σήμερα, με το ειδικό τέλος μέσω ΔΕΗ, δεν γλιτώνει κανείς και πρέπει να καταβληθεί φόρος ακόμη και για ένα τετραγωνικό.

3. Ο φόρος τύπου ΕΤΑΚ μπορεί να εξασφαλίσει τη λεγόμενη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την ένταξη όλων των ακινήτων στη φορολογητέα ύλη ακόμη και των αγροτεμαχίων. Με περισσότερα ακίνητα να φορολογούνται, είναι εφικτό να εξασφαλιστούν και μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές.

Τι θα πληρώνουμε με τον νέο φόρο; Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί από την νέα κυβέρνηση. Η απάντηση θα προκύψει από την νέα φορολογική κλίμακα που θα σχηματιστεί προκειμένου να υπολογίζεται ο νέος φόρος. Το βέβαιο είναι ότι τα έσοδα που θα καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο, δεν θα μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που αποφέρει σήμερα το ΕΕΤΗΔΕ αλλά και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Πηγή www.fpress.gr