Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Με θετικές ενδείξεις ξεκίνησε η χρονιά για την αγορά γραφείων της Μαδρίτης.


Εξαιρετική εκκίνηση πραγματοποίησε τους πρώτους μήνες του 2012 η αγορά γραφείων της Μαδρίτης σε ό,τι αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, αναφέρει σχετική έκθεση της Savills.

Μάλιστα, πρόκειται για επίδοση που δύσκολα θα επαναληφθεί, καθώς κατά το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκε η πώληση του συγκροτήματος γραφείων Torre Picasso, αντί συνολικού ποσού 400 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας του 2011. Πάντως, όπως τονίζει η έκθεση της Savills, η αγοραπωλησία αυτή δεν πρόκειται να δώσει τον τόνο για το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς παρά την έλλειψη αποθέματος γραφείων, δεν είναι προς πώληση όλα τα ακίνητα.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη ζήτησης για νέες ενοικιάσεις, η περιορισμένη τραπεζική χρηματοδότηση και η επιφυλακτική στάση των ξένων επενδυτών θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς φέτος. Ετσι, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των αγοραπωλησιών θα προέλθει από Ισπανούς και όχι από ξένους επενδυτές, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά ακίνητα αξίας από 30 έως 50 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά γραφείων οδεύει προς υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα, μετά και τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, που θα προκαλέσουν μείωση της ζήτησης, ως αποτέλεσμα της κάμψης της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στην οικονομία και την αύξηση της ανεργίας. Ηδη, πάντως, το 2011, οι ενοικιάσεις γραφείων δεν ξεπέρασαν τα 340.000 τ.μ.
Πηγή www.kathimerini.gr