Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Πως «αποβάλλεται» σε 50 ημέρες ο ενοικιαστής που δεν πληρώνει.







Σε 50 ημέρες θα μπορεί να «αποβάλλει» ο ιδιοκτήτης έναν ενοικιαστή ο οποίος δεν καταβάλλει τα ενοίκια και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί καν να γίνει δίκη. Αυτό τουλάχιστον ορίζει η «θεωρία» μετά και την ψήφιση των άρθρων 15 και 19 του ν. 4055/2012. Θα συμβαδίσει η πράξη με τη θεωρία; Ποιες κινήσεις επιβάλλει η νέα διαδικασία;
Η νέα διαδικασία ορίζει ότι μπορεί να αποβληθεί χωρίς δίκη, αναβολές μάρτυρες κλπ, ο ενοικιαστής που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα στην προσυμφωνημένη ημερομηνία. Στην πράξη, εκδίδεται «διαταγή απόδοσης του μισθίου» ενώ με την ίδια διαταγή ο ενοικιαστής καταδικάζεται να πληρώσει:

Α. Τα ενοίκια

Β. Τα κοινόχρηστα

Γ. Τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας που έχει αφήσει απλήρωτους

Η διαδικασία

Αν έχει υπάρξει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος (σ.σ οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, προτείνουν η καθυστέρηση να είναι τουλάχιστον δίμηνη πριν κινηθεί η διαδικασία), ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να κοινοποιήσει «έγγραφο όχλησης» με δικαστικό επιμελητή. Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρονται όλες οι οφειλές.

Ο ενοικιαστής έχει 15 ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να πληρώσει. Αν το κάνει τότε μπλοκάρει αυτόματα η διαδικασία έκδοσης της διαταγής απόδοσης του μισθίου, δηλαδή η «αποβολή» του από το ακίνητο. Αν δεν καταβληθούν τα χρέη, τότε ο ιδιοκτήτης απευθύνεται σε δικηγόρο ο οποίος συλλέγει τα ακόλουθα χαρτιά:

1. Μια αίτηση προς το δικαστήριο όπου θα περιγράφονται όλα τα στοιχεία της υπόθεσης (περιγραφή του ακινήτου, στοιχεία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ιστορικό της υπόθεσης κλπ)

2. Το μισθωτήριο το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να έχει κατατεθεί στην αρμόδια εφορία κάτι που αποδεικνύεται με τη σχετική σφραγίδα.

3. Την απόδειξη του δικαστικού επιμελητή ότι κοινοποίησε το έγγραφο όχλησης.

Από τη στιγμή που ο δικαστής θα εκδώσει τη διαταγή απόδοσης, ο ενοικιαστής έχει 20 εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή του για να φύγει από το ακίνητο. Μπορεί βεβαίως να κάνει αίτηση ανακοπής της διαταγής ή και αίτηση αναστολής. Έτσι, θεωρητικά πάντοτε, φτάνουμε στις 50 ημέρες μέχρι να φύγει ο ενοικιαστής από το ακίνητο. Πηγή www.fpress.gr