Οδηγίες απέστειλε την Πέμπτη (19.4.2012) το υπουργείο Περιβάλλοντος προς τις Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της χώρας σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4061/2011.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα εξαγοράς δασών και δασικών εκτάσεων από όσους τις είχαν καταπατήσει και αποψιλώσει για να τις καλλιεργήσουν.
Οι διατάξεις των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης (άρθρο 29 του νόμου) αφορούν εκτάσεις που άλλαξαν χρήση πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 και διατηρούν γεωργική χρήση έως σήμερα. Πλέον, όπως διευκρινίζεται και στο έγγραφο που απεστάλη στα δασαρχεία, οι καταπατητές μπορούν να "τακτοποιήσουν" την αλλαγή χρήσης με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει η αγροτική μορφή των εκτάσεων αυτών στο μέλλον.
Ο χρόνος εκχέρσωσης της έκτασης (προ του 1975) θα υποδεικνύεται με πράξεις της διοίκησης που εκδόθηκαν για τη συγκεκριμένη έκταση (διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας για την προστασία της, διοικητικές πράξεις των Υπηρεσιών Γεωργίας που αφορούν την καλλιέργειά της κ.ά.), με αεροφωτογραφίες, με χρήση ορθοφωτοχαρτών, καθώς και με κάθε άλλο στοιχείο που αποδεικνύει το ζητούμενο, προερχόμενο από επίσημη και αρμοδία πηγή. Μαρτυρικές καταθέσεις δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Εξαγορά των καταπατημένων
Επιπλέον δίδεται η δυνατότητα στον καταπατητή να εξαγοράσει την έκταση. Αιτήματα εξαγοράς μπορούν να κατατεθούν ως τις 31.12.2013 με δυνατότητα να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο με απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος. Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται στο ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας της έκτασης και θα διατεθεί στο Πράσινο Ταμείο.
Η παράνομη μετατροπή δασικών εκτάσεων σε αγροτικές αποτελεί συνήθη πρακτική σε πολλές περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα στη Χαλκιδική οι εκτάσεις αυτές υπολογίζονται περίπου σε 100.000 στρέμματα.
Αντιδράσεις δασολόγων
Τις επιφυλάξεις του για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης εκφράζει για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) κ. Νίκος Μπόκαρης. "Δεν είναι δυνατόν με αυτόν τον αποσπασματικό τρόπο, με διάσπαρτες διατάξεις σε διάφορα νομοσχέδια, να επιχειρούνται αλλαγές είτε στο Σύνταγμα με έμμεσο τρόπο είτε στο πλαίσιο προστασίας των δασών" επισημαίνει, τονίζοντας ότι βάσει του άρθρου 117 του Συντάγματος δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσεις σε όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν, αποψιλώθηκαν, κάηκαν.
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που εστάλησαν στις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, οι αποδυναμωμένες σήμερα δασικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση επίβλεψης για την τήρηση του βασικού όρου, δηλαδή της μη αλλαγής της αγροτικής μορφής των εκχερσωμένων εκτάσεων που "τακτοποιούνται".